14 четения

Гражданско движение ВОЛЯ със стратегия родният бизнес да излезе на международните пазари

„ХОРАТА ОТ МАЛКИЯ И СРЕДНИЯ БИЗНЕС В БЪЛГАРИЯ ПОДКРЕПЯТ ВЕСЕЛИН МАРЕШКИ, ЗАЩОТО ТОЙ ИМА ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН НЮХ ЗА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО, както и към политиките, свързани с малките и средните предприятия. Този нюх е свързан и с цените на горивата. Един от основните проблеми, очертан в Европейската комисия, е високата енергоемкост по принцип в Европа спрямо Щатите и Азия, която е два пъти по-голяма на Стария континент. Така че промяната на цените на горивата, която налага г-н Марешки, отново е в полза на малките и средните предприятия, за които ВОЛЯ има пакет от мерки.“

Това каза вчера във Велико Търново Веселин Халачев, който е експерт в гражданско движение ВОЛЯ по еврофондовете, малкия и средния бизнес и шеф на Обединените бизнес клубове (ОБК). Старата столица бе първият град от националната инициатива, в която експерти на движението на Марешки провеждат срещи с предприемачи, за да коментират техните проблеми и алтернативни решения.

ПО ДУМИТЕ НА ХАЛАЧЕВ МАЛКИЯТ И СРЕДНИЯТ БИЗНЕС В СТРАНАТА НИ СА В ОТЧАЙВАЩО СЪСТОЯНИЕ И СА ПОТЪПКАН ОТВСЯКЪДЕ. А те са много важни, защото в България и ЕС 99,80% от структурата на бизнеса се пада точно на малкия и средния бизнес, като 92% са микропредприятията, или фирмите с нает персонал до девет човека. Освен това 75% от наетата работна ръка е наета в малки и средни предприятия, а приносът им към брутния вътрешен продукт е 62%, обясни Веселин Халачев. Той подчерта, че ВОЛЯ иска да приложи в страната ни европейския модел на усвояване на фондове, който е свързан с програмата „Хоризонт 2020“. Там бизнесът може да кандидатства по всяко време на годината, а не да чака да се отвори даден прозорец веднъж годишно.

„Трябва да имаме и добри международни пазари, тогава ще имаме повече приходи – тройни и четворни печалби, и така ще се повишат заплатите. Имаме много търговски представители, които навремето бяха аташета, подчинени на посолствата, а сега са т.нар. служби за търговски и икономически връзки, на подчинение на министерството на икономиката. Тези хора са в държави от цял свят, но аз не съм видял реални действия от тях, освен да отидат някъде да пийнат и да хапнат. Не съм чул нито един български бизнесмен, който да е казал, че благодарение на тези служби е намерил пазар. Искаме отчетност и отговорност от тези хора, които ежедневно трябва да правят срещи и да представят нашите продукти. Всички наши членове се оплакват, че някой им иска 10 или 20 процента комисиона от европейките им проекти. Къде отиват тези пари – някъде в някакви черни каси“, описа още ситуацията експертът на движението. По думите му сред икономическите мерки на ВОЛЯ е да се даде повече информация в нашата страна как малки и средни предприятия могат да кандидатстват директно по европрограми в Брюксел.

„ЗА ЦЕЛИЯ ПРОГРАМЕН ПЕРИОД 2014 – 2020 Г. БЪЛГАРИЯ ИМАШЕ УНИКАЛЕН ШАНС САМО ПО ПРОГРАМИТЕ, КОИТО СЕ ОТПУСКАТ ОТ БРЮКСЕЛ, да усвои още едни над 20 млрд. евро, но досега имаме нула. Половината програмен период мина, но имаме възможност за още поне 10 млрд. евро. Това не са някакви имагинерни пари, а пари от нашите данъци и нашата вноска към ЕС и те ни принадлежат, но трябва да кандидатстваме за тях. Ние сме хора от бизнеса, хора прагматици, искаме да действаме днес, утре, прогресивно и иновативно, а не България да е на последно място, на опашката. Не знам с какви очи просто се явяват всички политически партии, които са били в управлението. Тези хора не ходят ли в Европа? Аз много често ходя, но се срамувам, защото България е на последно място! Не знам с какво се хвалят и това е ужасно. Искаме да вземем нещата в наши ръце. За проблеми всички говорят, ние идваме с решения. Те не са само наши, а сме ги взели от хората, които работят на терен, от бизнеса“, изтъкна още експертът от ВОЛЯ.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Един коментар за “Гражданско движение ВОЛЯ със стратегия родният бизнес да излезе на международните пазари

  • 23.02.2017 в 13:14
    Permalink

    Тоя па само за горива и аптеки плямпа…кво смислено от човек с умствен капацитет,колкото на пиле болно от минингит

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!