618 четения

Любопитно. Снимки и публикации от 1877 г. разказват за облика на старо Търново

Преди век и половина Янтра е била плавателна, Балдуиновата кула – с 5 метра по-надолу, а Царевец в камъни и джамии

снимки и публикации в международния печат отпреди освобождението са дарени на община велико търново от авторите на ЕДИНСТВЕНИЯ ПОДРОБЕН устройствен план на града проф. д-р Иван Никифоров и арх. Тодор Кръстев. Двамата са проучвали сканирани изображения от вестници, издавани в целия свят, включително и в Австралия. Много от кадрите са непознати досега и дават доста сведения за визията и развитието на старата българска столица. Ценното при тях е, че показват характерния облик на града по време на Освобождението, когато чужди вестници пращат тук свои военни кореспонденти, фотографи и художници, които „запечатват” сюжети и теми от онова време. тези изображения са особено ценни, защото след разрушителното земетресение от 1 юли 1913 г. обликът на града се променя из основи и рухват множество сгради и джамии, издигнати още по времето на турците. Джамии е имало на северозападната част на билото на Царевец както и в най-ниската точка на подножието на крепостта – полуострова Френкхисар.

На Царевец е имало джамии.
На Царевец е имало джамии.

В много фотоси и гравюри е представена тогавашната централна част на Велико Търново, районът от двете страни на ул. „Гурко”. Малцина жители на старопрестолнината знаят, че преди да стане централна зона, районът е бил старата циганска махала на града. Вижда се и великолепният скален венец на полуостров Боруна. Представителни къщи, някои от които на три ката, с красиви еркери и балкони, от двете страни на живописната улица „Гурко” запечатва и гравюра, публикувана на 21 юни 1877 г. в английския „Лондон нюз”. Изданието излиза с обширен репортаж за старата българска столица и навлизането на руските войски в нея. Френският „Репюблик илюстре” пак от 1877 г. пък разказва, че река Янтра е била плавателна и по нея са се движели лодки по цялото й протежение.

ПРЕДИ 133 ГОДИНИ ЦЯЛОТО ПОРЕЧИЕ НА ЯНТРА Е БИЛО ИЗЧИСТЕНО ОТ ДЪРВЕТА, ЗА ДА ПРОЛИЧИ ЦЕЛИЯТ СКАЛЕН ВЕНЕЦ НА БОРУНА, ЛИЧИ ОТ ДРУГ ФРЕНСКИ ЕЖЕДНЕВНИК „ЛЬО МОНД ИЛЮСТРЕ”.

Старата част.
Старата част.

От гравюра в британски вестник от същата 1877 г. виждаме, че на Френкхисар е имало неизвестна досега джамия. Зад нея личи и старата Балдуинова кула, преизградена през 30-те години на следващия век, при това не на мястото си. Новата, която ни е позната и до днес, е изместена с 5 метра нагоре на ската.

От европейската преса научаваме и други интересни факти за Царевец. В края на XIX век на крепостта е имало турско гробище върху руините на двореца. На хълма се виждат джамията на Феруз бей и малък турски квартал. Възвишението на стария Патриаршески комплекс пък напомня кратер на вулкан, а през Янтра се е минавало по моста на Феруз бей, правен през XV век от турския военачалник с българско потекло.

Стилян НАЙДЕНОВ

3 коментара за “Любопитно. Снимки и публикации от 1877 г. разказват за облика на старо Търново

 • 24.02.2017 в 12:56
  Permalink

  Откога говоря, че трябва да се изчисти цялата тази растителност. Не можеш да видиш конниците от короните на дърветата. Царевец не се вижда от дървета и клони. На улица Панорамна не се вижда никаква панорама а само стени от дървета. Разкрийте го този красив град по дяволите!

  Отговор
 • 24.02.2017 в 13:22
  Permalink

  Ако всичко се направи, както трябва да е ( реставрирана Трапезица, улица „Крайбрежна“, плавателна Янтра с бент, втори мост , добра инфраструктура …. , със сигурност в града ще има поне двойно и тройно повече туристи и то не за по ден-два, но …. Всичко е само на хартия и по вестниците, реалността е доста по различна

  Отговор
 • 24.02.2017 в 14:03
  Permalink

  И от новоизграденото място за наблюдение в парк Света гора може да има прекрасна гледка,ако се изчистят дърветата,поне към Царевец.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!