180 четения

МВР зад кадър. Търновската полиция без видеонаблюдение и с 20 свободни бройки удари няколко банди

Сградата на най-голямото управление в областта плаче за ремонт

БЕЗ ДЪЛГО ЧАКАНОТО ПО ПРОЕКТ ЗА 3 МЛН. ЛВ. ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ, БЕЗ СЛУЖЕБНИ МОБИЛНИ ТЕЛЕФОНИ, със стари трошки и с 20 свободни бройки полицията във Велико Търново успя да разбие няколко банди домови апаши гастрольори и да хване схемата на телефонните измамници. За да си вършат работата, когато трябва да проверяват записи за някое престъпление, криминалистите се молят на частници с камери. Засега никой не им отказва. Освен това от години полицейското управление в областния град няма дежурен, който да приема сигналите, и всичко минава през оперативния център на ОД МВР. В управлението преди години бе закрит и щатът за икономическа полиция, няма и патрули по КАТ, а в областния център има само три патрулни автомобила. Помещенията на Районно управление В. Търново, които са част от цялата сграда на Областната полиция, не са ремонтирани от построяване на сградата преди 35 години. Част от облицовките се рушат, а отдолу върви подпочвена вода. Тепърва служителите се надяват на проект за саниране, какъвто сега приключва в Областната полиция.

Стрелбището в подземието и инструктора Дончо Рашков.
Стрелбището в подземието и инструктора Дончо Рашков.

ТЪРНОВСКИТЕ ПОЛИЦАИ ОБАЧЕ СЕ РАДВАТ НА РЕМОНТИРАНОТО И ОТКРИТО НАСКОРО стрелбище в мазето на сградата, което не е функционирало поне 10 години. То и след ремонта прилича на лунен пейзаж, но полицаите са доволни, че има къде да тренират и няма ограничение за боеприпасите стига шефът да разреши. За стрелбището отговаря инсп. Дончо Рашков, главен инструктор към Областната дирекция на МВР. Тренировките се правят по предварителен график. Стрелбището обаче няма нищо общо с подвижните мишени и уюта, които гледаме по филмите.

„Ние обаче сме по-добри от онези полицаи от американските филми, защото сме калени в тези условия. Освен това не всичко е пари, а призвание“, споделят неофициално служители. И допълват, че точно заради избора на тази професия не се бунтуват срещу нелепото решение, което направи администрацията в МВР държавни служители и така заплатите им се вдигнаха двойно, докато редовите полицаи от улицата си останаха назначени по закона за МВР с мижави заплати. Заради това нови попълнения няма, а само в търновската полиция вакантните бройки са 20. Сред тях са и свободни места за квартални в най-близките села Арбанаси и Беляковец.

МАЛКО ПОВЕЧЕ ОТ ГОДИНА НАЧАЛНИК НА ТОВА ПОЛИЦЕЙСКО УПРАВЛЕНИЕ е гл. инспектор Валентин Къндев. Шефът не се оплаква, не иска да коментира очевадните проблеми и твърди, че има отличен екип, на който се дължат резултатите.

РАЗКРИТИ СА 8 НОВИ СХЕМИ НА АЛО ИЗМАМНИЦИТЕ, НО ТЕ НЕ МИРЯСВАТ

Криминалист N 1 Веселин Райков
Криминалист N 1 Веселин Райков

ТЕЛЕФОННАТА МАФИЯ РАБОТИ ПО НОВА СХЕМА И ЗАРИБЯВА мулета за измамите си по обяви за работа или по обява за продажба на лек автомобил, алармира криминалист N 1 в управлението Веселин Райков. Заради това от Велико Търново няма нито един телефонен измамник – мозъците са от Павликени, Вятово, Горна Оряховица. Бандитите ровят във всички сайтове и други медии в обявите за работа и предлагат на безработните и изпаднали българи приличен доход за извършване на услуга – между 200 и 600 лева. Намират обикновено млади хора, защото ги разпитват по телефона. Пак по телефона става и сделката – отиваш да вземеш едни пари от едно място и ги оставяш на друго място. Не всички се съгласяват, но винаги има и такива, които за тези пари се съгласяват. Така влизат в схемата и много често за пръв път стават криминално проявени.

ДРУГАТА „НОВА МОДА“ е да зарибяват по обява за продажба на автомобил. „Клиентът“ се обажда на продавача и харесва колата по описание. После следват оферти за извършванe на услугиq преди да се купи колата. Измамниците дават различни задачи на продавача като предаване на колетни пратки на адрес, прибиране на уж дължими суми и т.н. „Нека хората, които се усъмнят при подобни оферти, когато им звънят по обяви за работа и продажба на автомобил, да не се притесняват и да звънят на тел. 112, а оттам поемане ние. Така можем да залавяме по-бързо участниците в групите. От октомври досега имаме разкрити 8 такива схеми, но този най-голям бич за гражданите продължава“, каза още шефът на криминалния сектор в Районното управление на старата столица. И още – ПОЛИЦАИТЕ НЕ ИСКАТ И НЕ ВЗЕМАТ ПАРИ ОТ ГРАЖДАНИТЕ ПО НИКАКЪВ ПОВОД, ПОДЧЕРТА ОЩЕ Веселин Райков за наивниците, които почти всеки ден влизат в капаните на бандитите, които се представят за МВР служители в акция. „Преди няколко месеца имахме по 25 – 30 сигнала на ден за телефонни измами и бяхме луднали, имаме специален екип за работа с този вид престъпление и не сме пренебрегнали нито едно обаждане. Много често обаче възрастните хора не се обаждат веднага и ни алармират децата им, когато научат, че родителите им вече са дали по няколко хиляди лева на измамниците“, казва още криминалистът. Началникът Валентин Къндев допълва, че един от последните такива драстични случаи е бил със син на възрастна жена, която дала 9000 лева. Казала на семейството едва месец по-късно, когато е подаден и сигнал. Друг фрапиращ случай на тотално невежество е даване от баба на 2500 лева за операция на дъщеря й, а всъщност жената въобще нямала дъщеря, но била толкова уплашена, че направила това, което й казали мнимите доктори.

ИНТЕРАКТИВНА КАРТА ПОМАГА В БОРБАТА С ДОМОВИТЕ АПАШИ

ДРУГИЯТ БИЧ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СА ДОМОВИТЕ ОБИРИ. Тук са заловени няколко банди, които обаче са от други градове – основно от Варна и Плевен, като все още някои от участниците са обявени за издирване. Тези хора са интелигентни и добре облечени, не са различават от околните, идват „на работа“ във В. Търново и после си отиват. Разделени са по специалности – разбивачи на брави, отключвачи на брави, влизащи през прозорци и тераси и т.н. Действат тихо и в групата има специалисти и познавачи на ценни предмети, ако в жилището има такива. Плячката в такива случаи веднага отива в аукционни къщи и в антиквариати. Сред участниците в местните банди крадци имало и двама братя с висше образование, които действали с перфектни схеми.

СПОРЕД СТАТИСТИКАТА НА ОБИРИТЕ ПО КВАРТАЛИ ВСЕКИ МЕСЕЦ в полицейското управление се съставя интерактивна карта на престъпленията. Според нея в района се пращат полицаи в патрулка и цивилни под прикритие. Това щеше да е по-лесно, ако градът бе опасан с камери ,както се говори от години. За да си свършат работата, сега криминалистите се молят на частници с камери, които не са длъжни да им дават записите, но обикновено го правят. И изпълняват новата депеша на МВР за превенция срещу престъпността и много беседи по училищата, каза шефът на Охранителния сектор Емануил Манолов. Според началника гл. инсп. Къндев във Велико Търново обаче трябва да има общинска полиция, което ще помогне много на МВР.

СТАТИСТИКАТА

За 2016 година в РУ – В. Търново, са били подадени 1153 заявителски материала, които са с 80 по-малко от предходната година. Разкритите престъпления са 485. Кражбите на имущество са били 447, от които са разкрити 161. Извършените грабежи са били 14, от които разкритите са 7, няма убийства и други престъпления против личността. Палежите са били 14, от които са разкрити три. Извършени са 56 престъпления, свързани с наркотици, а иззетото количество марихуана е над 5 кг, 85 грама амфетамин, който се пласира за 50 лева на хапче. Телефонните измами са били 38, от които са разкрити 14. Извършените телефонни измами в общината са за около 100 000 лева. От началото на 2017-а този най-голям бич за полиция и граждани има 15 успешни удара, от които разкритите са 7. Сега бумът на кражбите е на акумулатори, а тепърва се очаква и да се отлепят винетки, които незнайно защо по закон трябва да са залепени на предното стъкло на автомобила.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

5 коментара за “МВР зад кадър. Търновската полиция без видеонаблюдение и с 20 свободни бройки удари няколко банди

 • 24.02.2017 в 17:49
  Permalink

  Няма да се притеснявате Благовеста Факирова и със специалното участие на бизнесмена Петър Христов ЩЕ ВИ ОПРАВЯТ – РЕМОНТ ,КОЛИ ,НАЧАЛНИЦИ, ВСИЧКООООО.СПОКО ДЕРЗАЙТЕ !!!

  Отговор
 • 25.02.2017 в 0:44
  Permalink

  Нужна ли е толкова голяма сграда на МВР ,ПРАВЕНА ПРЕДИ 35 ГОДИНИ за службички като поща на МВР, авто ремонтна служба ,СОД и други които бълваха пенсионери на 45 годишна възраст и без един час труд в категория 1 ? ДНЕС НИЕ работещите ИМ ПЛАЩАМЕ ПО 500 ЛЕВА – минимун ПЕНСИИ . НАСЛУШАХМЕ СЕ на признания ,че реформата в силовите министерства е закъсняла с повече от 20 години!Признание на синдикални лидери в ефир влкючително и Пламен Димитров – КНСБ И ИЗЯВЛЕНИЯ НА ПОЛИЦЕИСКИ СИНДИКАТИ!При 2 милиярда бюджет за МВР наи лесно се краде от държавни поръчки. ХА СЕГА НЯКОИ ДА СЕ ПРОБВА НА МОТИВИРА СЛУЖИТЕЛИТЕ В УНИФОРМА НА УЛИЦАТА ! @@@срещу нелепото решение, което направи администрацията в МВР държавни служители и така заплатите им се вдигнаха двойно, докато редовите полицаи от улицата си останаха назначени по закона за МВР с мижави заплати. Заради това нови попълнения няма, а само в търновската полиция вакантните бройки са 20. @@@

  Отговор
  • 25.02.2017 в 0:53
   Permalink

   Ne s 20 a s 25 i pove4e policiqta v BG e no4ti ne promenena miliciq

   Отговор
 • 25.02.2017 в 19:10
  Permalink

  Нека да има свободни места,щото когато млади и здрави момчета кандидатствахме по честен начин не ни вземат, а уреждаха свой хора- мамини синчета по метър и петдесет см. височина . Второ място са спонсори -те на полицията,а простолюдието е само за участие в конкурса и набавяне на комисионни на институциите за документи за участие на стойност над 100 лв . на човек при около 240- 250 кандидати.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!