155 четения

ОБЩИНА ЕЛЕНА ОРГАНИЗИРА ЧЕСТВАНЕ съвместно с Градска библиотека в Елена и къща музей „Емилиян Станев“ във В.Търново

„ЕЛЕНА МЕ СЪЗДАДЕ БЪЛГАРСКИ ПИСАТЕЛ…“ Емилиян Станев в „Недописани спомени“
На 28 февруари се навършват 110 години от рождението на Емилиян Станев, един от класиците на съвременната българска литература, забележителен творец, чиито книги отдавна преминаха границата на страната ни.  Заради изключителния му принос към световната литература и културното наследство ЮНЕСКО обяви 2007 г. за година на Емилиян Станев във връзка със стогодишнината от неговото рождение. Посмъртно е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Елена“.
Дълбока и силна е връзката на писателя с Елена и Еленския край, за които той пише: „Ние казваме роден град, но и роден край. За мен Разпоповци и град Елена са роден край, както В.Търново е мой роден град. Има значение не само къде си роден, но и къде си видял хубостите на нашата земя, къде си изживял най-поетичните си младежки вълнения, къде са възникнали твоите естетически представи и къде за пръв път си се съпричастил с духа на своя народ…След търновските ми преживелици Елена беше ново душевно чистилище за мене… Ако в Търново започна писателското ми зачатие, Елена ме създаде български писател“.
По повод 110 години от рождението на Емилиян Станев,  в знак на признателност към автора на „Иван Кондарев“, „Крадецът на праскови“, „Антихрист“  и още много повести, романи, разкази

ОБЩИНА ЕЛЕНА ОРГАНИЗИРА ЧЕСТВАНЕ

съвместно с Градска библиотека в Елена и къща музей „Емилиян Станев“ във В.Търново
На 27 февруари  от 16.00 часа в голямата зала на Общностния център среща с ученици в начален етап на образование от град Елена.
Подготвени са забавни четения, анимация, творческа работилница и награждаване на най-активните млади читатели.
На 28 февруари от 17.30 часа, отново в голямата зала на  Общностния център, ще се проведе литературна вечер.
В програмата:
• „Еленският край през погледа на твореца“ – слово на Радка Пенчева, директор на къща музей „Емилиян Станев“ В. Търново „Вечните ловни полета“ – документален филм;
• „За човека и твореца в първо лице“ – спомени от Севдалин Янков, родственик на Емилиян Станев;
• Награждаване на ученици от СУ„Иван Момчилов“ с отлични постижения по литература през първия срок

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *