152 четения

Пациент дари модерна ВИП стая на очното отделение в търновската болница

НАД 6000 ЛВ. СТРУВА РЕМОНТЪТ НА ВИП СТАЯТА В ОЧНОТО ОТДЕЛЕНИЕ В ОБЛАСТНАТА БОЛНИЦА „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Стаята е ремонтирана изцяло със средства, дарени от благодарен пациент от старата столица. Мъжът постъпва за лечение преди една година с тежко изгаряне на едното око. В знак на благодарност предлага помощта си за обособяването на самостоятелна ВИП стая, разказа д-р Елка Миланова – началник на очното отделение. Ремонтните дейности са продължили три месеца. Стаята е изцяло обновена и разполага със самостоятелен санитарен възел и модерно обзавеждане. Вече са преминали и първите пациенти, възползвали се от удобствата й, включително и 2-годишно дете и неговата майка. При необходимост в стаята може да бъде настанен и придружител. Плановете на д-р Миланова са да бъдат закупени допълнително мебели и дори картина за стаята, за да може да се създаде допълнителен комфорт за пациентите.

Отделението разполага общо с десет легла. В него работят трима лекари и две специализантки – д-р Ефремова и д-р Чергиланова. Екипът работи със съвременна апаратура, но се нуждае също и от т.нар. очен скенер за още по-добра прецизност в диагностиката. Годишно в отделението постъпват около 1000 души, насочени за консервативно или оперативно лечение. В него се лекуват и деца. Често помощ от лекарите търсят и англичани, живеещи в региона. Над 65% от пациентите постъпват за операция, като най-голям е делът на интервенциите за катаракта с поставяне на вътреочна леща, която да замени увредената естествена леща.

„Опepaциятa нa т.нар. „пepдe“ ce зaплaщa oт Здравната кaca, нo изкycтвeнaтa лeщa, кoятo ce пocтaвя, e зa cмeткa нa пaциeнтa и струва от 700 до над 2000 лв. Всяка година броят на операциите расте, защото лечението е с най-съвременна апаратура. Ако през 2013 г. операциите са били 206, то през 2016 г. достигат 293 от малко над 600 оперативни интервенции за цялата година”, обясни д-р Миланова, която има близо 30-годишен стаж като офталмолог.

Новост при операциите за катаракта е, че от април миналата година болните не се хоспитализират, а идват сутрин и след процедурата се изписват. Д-р Миланова обясни, че един от проблемите, с които се сблъскват, е, че пациентите не търсят навременна помощ. Тя обясни, че катарактата е една от най-честите причини за слепота в световен мащаб. Преди години се чакаше да „узрее” пердето, но отдавна е прието, че има ли проблем в зрението, се налага операция. Колкото по-рано се реагира при даден проблем, толкова повече намалява рискът от усложнения.

Весела БАЙЧЕВА

Снимка: Светослав СТЕФАНОВ

6 коментара за “Пациент дари модерна ВИП стая на очното отделение в търновската болница

 • 24.02.2017 в 16:07
  Permalink

  Кои са ВИПхората, които ще се възползват от ВИПстаята? Просто сте жалки с назоваването си на неща, които на друго място по света са нещо най нормално. Както ВИПгробищата ви, подредени, за разлика от НЕВИПсъщите обрасли с треволак, който чистя всяка година около гроба на родителите си. Та сега и ВИПстая. Чудесно, че тоя човек е дал пари, за да стане стаята така, както са всички стаи в една нормална държава. Браво на него. Но от там до ВИП? Какво влагате в това название? С какво искате да изтъкнете нещо, което е напълно нормално? Благодарите на човека, направил добро, и това е .

  Отговор
 • 24.02.2017 в 18:47
  Permalink

  Като се има предвид, че началника на отделението е Елка Миланова, съпруга на д-р Хараламби Бенов е ясно как са принудили горкия човек да си направири ВИП собичка. това семейство са такива печалбари, че здравето на човека е последното нещо на света, което ги интересува. Мошенници!!!!!!!!!!!!!

  Отговор
  • 26.02.2017 в 16:17
   Permalink

   И защо да ги интересува здравето на такива глупаци като теб!

   Отговор
 • 25.02.2017 в 10:43
  Permalink

  И още нещо. Липсата на критичност в тоя вестник е замайваща. Пишете за богаташи даващи хиляди лева за оръжие, в същото време пишете , че с само 6000 лв, нищо в сравнение с тия 100000лв за оръжие, са достатъчни да направят ВИПстая, както я наричате, тоест едно приятно помещение в една болница! Давате ли си сметка какво пишете! Ако наистина има хора да дават наистина тия пари за оръжие, защо не се запитате от къде идват или са дошли тия пари, а създавате впечатление , че това е норамлно положение! А за една стая от 6000, които държавата или болницата не е в състояние да даде, а трябвало частен човек да даде, вие вече правите ВИПслучка! Не схващате ли противоречието си и преди всчико вкарването в заблуда на много млади и наивни българи! Точно това е трагедията на българското население: липсата на реална представа за света, и точно вие , писачите по вестниците, допринасяте за това състояние на нашия народ. Защото съобщение без осмисляне не е никакво съобщение. Не е никаква информация. Не служи за нищо.

  Отговор
  • 06.03.2017 в 15:58
   Permalink

   Вярно е, че в-к Борба изпростя. Не знам какви нови журналисти са назначили, но не е на добре работата. Дори възможността за писане на коментари под статиите е лош показател – копират от Дир.бг и разни вестници.

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!