14 четения

Петият том от сагата „Милениум“ ще бъде публикуван през септември

Лисбет Саландер – сензационната хакерка от поредицата книги „Милениум„, се завръща, след като петият том от сагата, озаглавен „Мъжът, който търсеше сянката си“ ще бъде публикуван на 7 септември, съобщиха световните информационни агенции.
Автор на петия том, както и на предишния, е бившият журналист Давид Лагеркранц, който стана известен, след като написа биографична книга за футболиста Златан Ибрахимович.
В началото на новата книга Лисбет излежава присъда в женски затвор и прави всичко, което е по силите й, за да избегне конфликтите между затворнички, се казва в комюнике на издателството „Норстед“.
Поредицата книги „Милениум“ е замислена от Стиг Ларшон, който умира през 2004 г., след като е предал ръкописите на включените в нея три романа. Ларшон не става свидетел на планетарния успех на трилогията си, в която се говори за Лисбет Саландер и разследващия журналист Микаел Блумквист, обезсмъртени по-късно в две филмови адаптации.
Публикуването на четвъртия том от „Норстед“ през 2015 г. бе посрещнато със сърцане със зъби.
Бившата приятелка на Стиг Ларшон, която бе изключена от наследството му, тъй като двамата не са се женили, отбеляза, че това е комерсиален проект. Близки на писателя пък увериха, че това напомня „ограбване на гроб“.
Петият том, който ще представи буйното детство на Лисбет Саландер, би трябвало да е предпоследният роман от сагата, написан от Лагеркранц.
„Искам да се заловя с други неща, да бъда независим – довери той пред в. „Дагенс нюхетер“. – Много писатели пишат по една и съща тема, книга след книга. Изпитвам уважение към тях, но желая да се захвана с нещо ново.“
Четвъртият том от сагата – „Онова, което не ме убива“ бе публикуван в 47 страни и от него са продадени 6 милиона екземпляра.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *