Програмирана е „Зелена вълна” за движението по улица „Магистрална”

Успешно бе програмирана „Зелена вълна” за автомобилния трафик по улица „Магистрална” във Велико Търново. Новата светофарна уредба, монтирана на кръстовището до Езикова гимназия, вече работи оптимално. Контролерите са синхронизирани с другите два светофара по трасето.
Екип от представители на Община Велико Търново, Агенция „Пътна инфраструктура” и сектор „Пътна полиция” анализира ефективността на новата настройка на светофарната уредба. Установено е, че при шофиране със законово определената за градски условия скорост на движение е постигнат ефектът на т.нар. „Зелена вълна”  в направления София – Варна и Варна – София.
При необходимост проектантите ще направят още по-фини настройки на контролерите.
Източник: Община В. Търново

5 thoughts on “Програмирана е „Зелена вълна” за движението по улица „Магистрална”

 • 24.02.2017 в 12:05
  Permalink

  А какво точно предствлява ефектът „Зелена вълна“ и с какво ще подобри/промени движението по въпросната улица?

  Отговор
  • 24.02.2017 в 13:08
   Permalink

   Ако караш с разрешената скорост минаваш на зелено на всичките светофари и не ти се налага да чакаш по тях – това е зелена вълна.
   И да, работи вчера минах няколко пъти и в двете посоки и не ми се наложи да чакам на червен светофар нито веднъж

   Отговор
 • 24.02.2017 в 13:41
  Permalink

  Зелената вълна предполага на всички светофари да минаваш на зелен сигнал, а не да чакаш червеният да стане зелен. Това е вярно но за светофарите след първият, а те са общо 3. Тоест на първият ако тръгнете на зелено, то следва на вторият и третият също да минете на зелено. Но това не е за всички участници в движението и не винаги. Защото зелената вълна е само по направленията София – Варна и Варна – София. Тези които излизат от града и се включват в движението по ул. „Магистрална“ няма да хванат зелената вълна. Както и тези които завиват към складовете идвайки от бившия завод „Победа“, защото там има отделна секция за ляв завой която свети червено при зелена за направо и надясно. Освен това там трябва да се престроиш от 2 ленти в 1, което затапва движението. Така, че ефекта ще е минимален. Но по-добре със зелена вълна отколкото с червена.

  Отговор
 • 24.02.2017 в 14:07
  Permalink

  Сега гледайте колко повече катастрофи ще станат

  Отговор
 • 24.02.2017 в 17:43
  Permalink

  Катастрофите стават защото шофьорите са неграмотни и искат да минат метъра всеки път

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *