3 четения

Продължава кризата с липсващи лекарства за диабет, епилепсия и ревматоиден артрит

Повече от месец продължава кризата с липсата на медикаменти в аптечната мрежа за редица тежки заболявания като диабет, епилепсия и ревматоиден артрит, алармираха разтревожени граждани. Липсата на определени лекарства застрашава живота на пациентите, включително и на деца, нуждаещи се от тях, за да живеят нормално.

„В една от аптеките, от която редовно взиамаме инсулин за дъщеря ни, се оказа, че не можем да го получим, тъй като е изчерпан. Обясниха ни, че липсва и в складовете. За щастие, успях да го намеря в друга аптека, но това е сериозен проблем, защото липсата на инсулин може сериозно да влоши състоянието на децата с диабет”, разказа Валерия Георгиева, чиято дъщеря страда от диабет. Споделя, че контактува с родителите и на други деца, болни от коварното заболяване, които се сблъскват със същия проблем. Затова тези от по-големите градове помагат на нуждаещите се от по-малките населени места, където проблемът е още по-сериозен.

От фармацевтичния съюз признават, че само за януари са постъпили над 130 сигнала за липсата на инсулинови препарати в страната. Най-много са от областите Велико Търново и Ловеч.

Животоподдържащи медикаменти липсват и за пациентите с епилепсия, а също и с автоимунни заболявания като язвен колит, болест на Крон и други заболявания. Почти постоянно липвсат над 50 лекарства в аптечната мрежа. А причината за дефицита е ниската цена на тези лекарства у нас и изнасянето им зад граница или т.нар. паралелен износ. На практика фармацевтичните компании внасят в България количества, надхвърлящи нуждите на населението, но продуктите се изнасят към други страни в Европейския съюз, където продажбата им ще струва много повече. За съжаление, тази практика не е незаконна и все още липсва регулация, по която държавата да следи паралелния износ.

Весела БАЙЧЕВА

Един коментар за “Продължава кризата с липсващи лекарства за диабет, епилепсия и ревматоиден артрит

  • 28.02.2017 в 7:23
    Permalink

    Tapaci, tezi koito gi prodavat sushtite gi iznasqt. Vnositeli,skladove i aptekari

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!