8 четения

6 млн. лв. чака Велико Търново за нови улици, тротоари и кътове за отдих в двата най-големи квартала

Вече са готови проектите, парите идват по „Региони в растеж“, отделно 3 млн. лв. има и за „Чолаковци“

ДВАТА НАЙ-ГОЛЕМИ ОСНОВНИ КВАРТАЛА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО – „БУЗЛУДЖА“ И „ЗОНА В“, ЩЕ ИМАТ НОВИ УЛИЦИ, тротоари и зони за отдих с мощна инвестиция по програмата „Региони в растеж“, стана ясно вчера. От общината са разработили специален проект за инфраструктурата, който получава финансиране от резервния бюджет на проекта като втори етап от финансирането, което Велико Търново вече получи за старата част, Западната промишлена зона и кв. „Чолаковци“.

Парите са предвидени приоритетно за нови улици, тротоари, места за паркиране и зони за спорт и детски площадки в двата гъсто населени квартала. През последните години в тях се строи масово, а заради разрастването някои от блоковете се оказаха по поляните без инфраструктура. Част от парите отиват и за директната пешеходна връзка между „Чолаковци“ и „Бузлуджа“.

ДРУГИ 3 МЛН. ЛВ. ПО СЪЩАТА ПРОГРАМА СЕ ДАДОХА И ЗА КВАРТАЛ „ЧОЛАКОВЦИ“, ЖИТЕЛИТЕ НА КОЙТО ВЕЧЕ ВТОРА ГОДИНА ГАЗЯТ КАЛ ЗАРАДИ ГАФ С НЕДОВЪРШЕН ПАРК ПО ЕВРПОРОЕКТ. Инвестициите са като вид компенсация за този позанемарен допреди време район. Парите са гарантирани от Община Велико Търново за тази година.

Близо 2 милиона лева ще бъдат вложени в облагородяването на публичната инфраструктура, включително довършването на парка и оформянето на подходи към него, а още над 1 милион лева ще послужат за подобряване на материалната база на Средно училище „Владимир Комаров” и санирането на детската градина. Подобряването на улиците, пешеходните алеи, зелените зони, монтирането на енергоспестяващи улични лампи и доизграждането на уличната мрежа около новия парк са дейности, включени в най-мащабния градски проект – „Съхранена и автентична градска среда в град Велико Търново”. Договорът с Управляващия орган по ОП „Региони в растеж” 2014 – 2020 вече е подписан.

Стилян НАЙДЕНОВ

5 коментара за “6 млн. лв. чака Велико Търново за нови улици, тротоари и кътове за отдих в двата най-големи квартала

 • 24.02.2017 в 9:07
  Permalink

  Защо района около училищата Д. Благоев и училището по туризъм не е включен,там няма тротоари,опасният район е ограден с мрежа за сянка и децата си ядат закуските-ровейки с крака пръста.

  Отговор
 • 24.02.2017 в 12:50
  Permalink

  Дали е възможно,най-писле да се ремонтира тротоара на ул.“Зеленка,“от номер 11до 29

  ,който от 20 ,години е съсипан.Не помогнаха и събраните подписи,нито обещанието на общинския съветник д-р Калейнски.И освен липсващ належащ ремонт,върху калната настилка редовно се паркират автомобили,а пешеходците се движат по платното.

  Отговор
 • 24.02.2017 в 15:55
  Permalink

  A ул „Цар Иван Асен Втори“ защо не я споменавате? Тя е срам и позор . Колко петиции бяха писани. А нали все с туристите се хвалите, за тях тая улица е огледало на нашето „развитие“!

  Отговор
 • 24.02.2017 в 16:43
  Permalink

  Той като заработи Кроношпан на пълни обороти в Чолаковци и Бузлуджа ще останат само тротоарите,градинките и Шишетата!

  Отговор
 • 24.02.2017 в 17:26
  Permalink

  Имаме две улици на кръст в града на центъра и тях две години не могат да направят,че минаха вече в Чолакови и Бузлуджа.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!