81 четения

Вайола Дейвис получи Оскар за най-добра актриса в поддържаща роля

Вайола Дейвис спечели първата си награда „Оскар“ за най-добра актриса в поддържаща роля с превъплъщението си в образа на търпеливата домакиня от афроамериканската семейна драма „Огради“ (Fences), предаде Ройтерс.
Актрисата пожъна успех в наградния сезон с ролята, като спечели един „Златен глобус“, статуетка на Гилдията на филмовите актьори и няколко награди на критиците. В миналото тя беше номинирана още два пъти за „Оскар“.
„Станах човек на изкуството и благодаря на Бог, че го направих. Защото това е единствената професия, която прославя в най-истински смисъл същността на живота“, каза тя, получавайки наградата.
В „Огради“ Дейвис играе ролята на Роуз Максън – свита съпруга, чийто скромен живот пропада, когато нейният харизматичен мъж си хваща любовница. Филмът е адаптиран по едноименната пиеса от Огъст Уилсън.
Вайола Дейвис спечели „Тони“ за същата роля на сцената през 2010 г.
Актрисата е позната с изпълненията си в образите на силни жени и защитничка на жените и хората от различни раси.
Тя беше първата чернокожа, която спечели награда „Еми“ за най-добра актриса в главна роля през 2015 г. със сериала „Как да ти се размине убийство“.
Отрасналата в бедно семейство от Южна Каролина и Роуд Айлънд Вайола Дейвис започва с актьорските изяви още като тийнейджър в училище, а след това и в „Джулиард Скул“ в Ню Йорк.
Тя започва да работи в театъра, където печели бързо одобрение. След години, в които играе малки роли във филми, тя прави пробив с една сцена в религиозния филм от 2008 г. „Съмнения“. Той й печели първата номинация за „Оскар“. Три години по-късно тя беше сред номинираните за най-добра актриса с „Южнячки“, но беше победена от Мерил Стрийп.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *