7 четения

Във Флоренция предпочитат виртуалните послания пред надписите по стените

Виртуални послания, вместо надписи…След базиликата Санта Кроче, известна с фреските от Джото, във Флоренция, местните власти разшириха инициативата си и включиха купола на катедралата Санта Мария дел Фиоре, като призоваха посетителите да оставят електронно послание, вместо драсканици по стените, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.
„Този шедьовър е съхраняван от векове. От днес графитите по стените ще бъдат незабавно изтривани, но ако оставите цифрово послание, ще го съхраним завинаги като произведение на изкуството.“ Такова е посланието към посетителите в сградата, построена през 1436 г.
За няколко века по 463-те стъпала на стълбището, което води до купола, са минали много туристи, които са оставили милиони послания и рисунки по стените. След инициативата за 40-5почистването им, продължило два месеца, тези свидетелства от миналото бяха изтрити, но сега е възможно човек да остави следа от престоя си тук в специално предвидени за целта таблети. Инициативата цели също посетителите да бъдат информирани за някои актове на вандализъм. За разлика от оставените върху стените надписи, които бързо ще бъдат изтривани, електронните послания ще бъдат свалени от интернет, каталогизирани и съхранени в архивите на катедралата.
От една година Санта Кроче, която лансира инициативита, е получила около 18 000 електронни послания, а оставените и изтрити веднага след това графити бяха десетина.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!