Деймиън Шазел беше удостоен с „Оскар“ за най-добър режисьор

Деймиън Шазел, който е на 32 години, спечели „Оскар“ за най-добър режисьор за филма „La La Land“, предадоха световните информационни агенции.
Американският кинотворец е най-младият носител на златната статуетка на Академията в тази категория. Това е първият „Оскар“ за Шазел, който беше сред фаворитите на 89-ата церемония, след като спечели награда „Златен глобус“ и наградата на Гилдията на режисьорите.
„Това е филм за любовта, затова тази награда посвещавам на своята любима, която е тук в залата – Оливия“, каза Шазел след получаването на златната статуетка за режисура.
Романтичният мюзикъл на младия американски режисьор Деймиън Шазел с канадския актьор Райън Гослинг и американската актриса Ема Стоун вече завоюва престижната американска награда „Златен глобус“ във всички седем категории, за които беше предложен. Лентата бе удостоена с четири награди от Британската академия за кино и телевизионни изкуства БАФТА, с приза на Гилдията на режисьорите на САЩ /за достижение в киното/, на Гилдията на киноактьорите за най-добра женска роля за Eма Стоун и на Кинофестивала във Венеция (купа „Волпи“ за най-добра актриса на Ема Стоун).
Работата над „La La Land“ донесе на Шазел два „Златни глобуса“ – за режисура и сценарий.
Деймиън Шазел има и предишна номинация за „Оскар“ за сценария на филма „Камшичен удар“. Лентата разказва за млад джазов барабанист. Успехът й помогна на Шазел да намери продуценти за „La La Land“.
Шазел е бил джазов барабанист в гимназията, след което се е насочил към киноспециалност в Харвардския университет.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *