Амбициозен план цели да спаси от изчезване една десета от коралите по света

В рамките на нов амбициозен проект ще бъдат избрани 50 коралови рифа по света в опит да бъдат опазени от заплахата за пълно унищожение в резултат на климатичните промени, замърсяването и свръхразвитието, предаде ДПА.
Инициатива 50 Рифа ще събере видни учени, природозащитници и филантропи, които ще идентифицират и ще се опитат да съхранят най-критично застрашените коралови структури на планетата.
Според сегашните оценки на експертите, се очаква до 2050 г. 90 процента от всички коралови рифове да изчезнат в резултат на избелване, основни причинители на което са глобалното затопляне, замърсяването и свръхразвитието.
„Всичко се базира върху наука. След като е изчислено, че са ни останали само 10 процента, нека се погрижим да им осигурим най-добрите шансове за оцеляване. Говорим за мащабно амбициозно начинание, с което се надяваме да се справим. Съхранените корали ще послужат за бъдещо ново заселване, след като океаните бъдат стабилизирани“, казват инициаторите на първия по рода си проект.
Кораловите рифове, известни като „подводните градове“ на света, са най-разнообразните екосистеми на планетата. Те осигуряват дом на минимум една четвърт от всички морски видове и „наливат“ в местните икономики около 375 милиарда долара годишно от туризъм и риболовна дейност.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *