8 четения

Музеят прави безплатен пешеходен тур за националния празник 3 март

БЕЗПЛАТЕН ПЕШЕХОДЕН ТУР, ПОСВЕТЕН НА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК 3 МАРТ, ОРГАНИЗИРА ПО ТРАДИЦИЯ РЕГИОНАЛНИЯТ ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Обиколката ще е с два маршрута по места, свързани с националноосвободителното движение, Руско-турската война и възстановяването на българската държавност.

Пешеходните турове започват в 14,00 ч. от площад „Цар Асен I” на входа на крепостта Царевец с обща беседа за средновековния Търновград. След това тези, които изберат северния маршрут, ще тръгнат по ул. „Иван Вазов“ до читалище „Надежда”. Следва разходка в музей „Възраждане и Учредително събрание“, където е подредена експозиция, свързана с борбите за национално освобождение и Руско-турската освободителна война. В тура са включени още музей „Затвор“, паметникът на Никола Пиколо, пл. „Велчова завера“, Самоводската чаршия, хан „Хаджи Николи“, „Къщата с маймунката”, Паметника на обесените.

Южният маршрут включва читалище „Надежда” като спирка, музея „Затвор“, „Възраждане и Учредително събрание“, паметника на Христо Иванов Големия, съратник на Левски, музей „Сарафкина къща“, паметните плочи на къщите на отец Матей Преображенски и Иван Панов Семерджиев.

И двете групи ще се срещнат пред паметника „Майка България”, където приключва екскурзията.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!