114 четения

НАП следи съмнително богати с 36 електронни системи, първите 10 разкрити вече в прокуратурата

1 млрд. лв. годишно за държавата вече събират местните данъчни

НАЙ-ДОБРИТЕ РЕЗУЛТАТИ В ИСТОРИЯТА СИ ОТЧЕТЕ ТЕРИТОРИАЛНАТА ДАНЪЧНА ДИРЕКЦИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕЗ ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА. Постигнат е ръст с 18,2 на сто на публичните приходи за държавната хазна, което е над 144 млн. допълнително, а по тези показатели местната приходна администрация е доста над останалите дирекции. НАП Велико Търново счупи и друг рекорд – от настоящата година вече ще събира по над 1 млрд лева за държавния бюджет. При план от 802 млн. приходи за последните 12 месеца са акумулирани над 949 млн., а по предварителни данни с ръста ще минем милиард, информира териториалният директор Ивайло Здравков. Според него отличните резултати се дължат на множеството електронни услуги, комуникацията с физическите и юридическите лица и възвърнатото доверие в системата. Той разкри още, че според проучване на Българската стопанска камара доверието в данъчните надхвърля 51%, а следващата институция е с 20 пункта под тях. Изцяло са пресечени всички популярни от миналото схеми за точене на ДДС и са намалели драстично данъчно-осигурителните измами чрез непрекъснат мониторинг.

С 36 ЕЛЕКТРОННИ СИСТЕМИ И РЕГИСТРИ НАП СЛЕДИ ВСИЧКИ, КОИТО ПРИДОБИВАТ ДВИЖИМА И НЕДВИЖИМА СОБСТВЕНОСТ, и в съвсем кратък срок може да установи дали реалните доходи отговарят на придобивките. Първите 10 съмнително богати от Великотърновско пък вече са предадени на прокуратурата. „Само за последните 12 месеца са направени 1075 ревизии, след които допълнително в бюджета са внесени 93,8 млн. лв. Работим и по сигнали за всякакви нередности, свързани с нарушения на данъчните закони и политика, но в никакъв случай не приемаме анонимки. При постъпване на данни при нас правим и обратна връзка с подателите. Самите проверки пък траят средно между 1 и 3 месеца“, разкри още Здравков. Според шефа на местната дирекция, която покрива 7 области, напоследък зачестяват и случаите на сигнали до данъчните от бивши съпрузи и лица в интимни отношения, които съдържали даже пикантни подробности. Между 10 и 20 сто от тях обаче са основателни и служат за основа на проверки.

ЗА ПРЪВ ПЪТ ТАЗИ ГОДИНА МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ И КОРЕКЦИЯ ВЪВ ВЕЧЕ ПОДАДЕНА ДЕКЛАРАЦИЯ, информира шефът на дирекция „Обслужване“ Петко Николов и допълни, че това може да стане до 30 септември. Редовно формулярите се приемат до 31 март, а бонус от 5 на сто при плащане наведнъж се полага, ако налозите се издължат до 2 май. Също от тази година наследниците могат да подават декларации за свои починали близки и да получат надвнесени суми. Николов припомни, че за неподадена декларация физическите лица се санкционират с до 500 лв., а за юридическите глобата е до 3 хил. Финансова отговорност обаче носят и управителите на фирмите.

ДАНЪЧНИТЕ – СПОРТ И РЕЗУЛТАТИ

По предложение на Териториалната дирекция на НАП във Велико Търново главната дирекция ще въведе спортния полуден отново, информира Ивайло Здравков. По думите му това е една от тайните за добрите резултати на служителите на приходната администрация. На последните национални състезания в системата от местната НАП са станали победители в няколко категории, както и отборен шампион, а философията – да се спортува, вместо тиймбилдингът да се развива по банкети, е впечатлила и централното ръководство.

Стилян НАЙДЕНОВ

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

3 коментара за “НАП следи съмнително богати с 36 електронни системи, първите 10 разкрити вече в прокуратурата

 • 27.02.2017 в 15:51
  Permalink

  Платен PR и прах в очите на данъкоплатеца……и най важното-премии за НАП.

  Отговор
 • 28.02.2017 в 13:12
  Permalink

  Да дадат снимки от разгула във Албена с държавни пари, мажоретки, пиене и банкети!! И кой плаща?!? Данъкоплатеца!

  Отговор
 • 28.02.2017 в 14:45
  Permalink

  Всеки ден виждам съмнително богати на светофара. И „Недосегаемите“ , и КТБ милионери, Търновските „Братя Галеви“.. Представям си колко работа е свършена щом още не могат да достигнат до тези …

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!