184 четения

Несретник търси съчувствие с опити да си пререже вените на площада в Полски Тръмбеш

Божко живее в общинско жилище, което е превърнато в бордей и всеки момент ще се срине окончателно

ИЗРАСНАЛ ПО ДОМОВЕТЕ В СОЦИАЛНАТА НИ ДЪРЖАВА е единственият несретник в Полски Тръмбеш, на когото никой не може да помогне въпреки всички възможни опити на социалните и общината. Божидар Николов живее от 14 години в общинско помещение на площада, което е бивш имот на МВР. Постройката обаче е превърната в руини и всеки момент ще се срути напълно върху главата на 42-годишния самотник. Дъските са извадени преди време, за да бъдат ползвани за отопление. Свети само една крушка, вода няма. Заедно с него във вече разрушената сграда са преживявали още няколко бездомници, на които обаче е намерен подслон в различни села.

В приличащото на стая помещение Божко е сложил върху кревата си стари чаршафи, за да не тече вода върху него. Има подобие на печка, която той пали понякога. Има и домакински съдове, които са му давали добри хора, на които е работил за по няколко лева. Почти никой обаче не иска да го наема на работа, защото краде. Преди броени дни го извикали в една градска къща за работа, а той отмъкнал портфейла с пенсията на човека. От общината в Полски Тръмбеш пък тази зима му носили на крака дърва и въглища, за да не умре от студ. Мъжът има няколко заболявания, но не е минал на ТЕЛК заради собствената си небрежност и дори няма социална пенсия. Няма и лична карта, защото я губи или гори. Изпаднал е и от здравната ни система, колкото и калпава да е тя. Общината му е осигурявала работа въпреки всичко като общ работник поне 10 пъти, но той още първия ден искал пари назаем и после духвал, докато свършат. През лютата зима други добри хора го наели в ресторанта си да мие чинии срещу 15 лева на ден плюс храна. Божко обаче един ден решил да открадне лъжици и вилици, за да ги пласира за скрап, и собствениците го изгонили, признава самият той, без да може да обясни постъпките си. В същото време този мъж не е под запрещение и няма психична диагноза.

„Какво да ви кажа, никой не ме брои за жив. Заради това често правя опити да сложа край на живота си и си режа вените, ама все не успявам. Последния път опитах ей тук, в парка на площада, а полицаите ме свалиха и ме закараха в спешното. Нямам си никого, не съм се женил, израснах по домове и накрая бях в СУПЗЗ-то в Горна Оряховица. Мога да съм добър бояджия, мога да готвя и съм чистофайник. Не е вярно, че крада, но хората са зли и лоши и аз съм против тази държава“, разказва Божко.

ТОЙ Е РОДЕН В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ И СЕ ПРИБИРА ТУК, СЛЕД КАТО го изхвърлят на улицата от вече закритото СУПЗЗ в Горна Оряховица. По едно време преди години познат му праща от Германия близо 10 000 лева. Той си купува голям телевизор, живее охолно и изхарчва тлъстата сума набързо. После остава пак на улицата и в общинското жилище, което е единствено в града за социално слаби и тогава не е било обезкостено както сега.

ОСЪЖДАН Е НЯКОЛКО ПЪТИ И Е ЛЕЖАЛ В ЗАТВОРА ДВА ПЪТИ – веднъж в Плевен и три месеца в Троян. Казва, че в Плевен го вкарали, защото влязъл в бизнеса с продажба на орехови ядки на познати, но стоката се оказала крадена, а той не бил знаел. После пък преди години бил влетял в кабинета на общинския кмет Георги Чакъров и се държал неприлично. Дали му три месеца затвор. После пак се върнал в Полски Тръмбеш и пак похлопал на вратата на кметския кабинет, но този път се държал прилично, твърди Божко. Какъвто и да е този човек обаче, той сега е единственият бездомник и несретник в Полски Тръмбеш и обитава общински имот на метри от полицията. Всички знаят, че Божко е стигнал дъното и може би отново ще се намерят добри хора, които да му протегнат ръка.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

9 коментара за “Несретник търси съчувствие с опити да си пререже вените на площада в Полски Тръмбеш

 • 28.02.2017 в 15:46
  Permalink

  . Изпаднал е и от здравната ни система, колкото и калпава да е тя.
  ––––––––––––––––––––––
  Напротив,за мизерните средства,отделяни за здравеопазване,които са 23 пъти по-малко от европейските здравната ни система е отлична! Нито детската,нито общата смъртност са 23 пъти по-високи от европейските! Не може да плащаш по български, а да се лекуваш по германски!

  Отговор
 • 28.02.2017 в 16:27
  Permalink

  Нели Сукова голяма трагедия сте.Некадърна журналиста.Не един път сте писали не точна информация .Не упражнявайте повече тази професия не е за вас!!!!

  Отговор
  • 01.03.2017 в 13:27
   Permalink

   Защо не си прочетеш първо собствения текст в своя коментар и да видиш колко си неграмотен и жалък.А после давай оценки и квалификации на автора .То да се оплюва е лесно ,но в случая дори не разбрах защо е тази злоба,след като се поставя проблем с един несретник в центъра на един град в България !

   Отговор
 • 28.02.2017 в 19:05
  Permalink

  Изкам да почертая.че другите сънаросници,който са живяли с Божко,неса настанени в жилища а всеки си търси щастието недейте да преовеличавате.всички избягаха защото е мизерия и раководството на общината неги интересува. Истината е че сържавата е неспособна и създава престъпници който излизат от социалните домове.мерси.

  Отговор
  • 01.03.2017 в 13:28
   Permalink

   Че нали точно за държавата става въпрос в статията!

   Отговор
 • 28.02.2017 в 20:11
  Permalink

  „Почти никой обаче не иска да го наема на работа, защото краде.“

  Абе Сукова кво ни занимаваш с тоя…, каква ръка ще му протягаме на КРАДЕЦА?

  Отговор
  • 01.03.2017 в 13:31
   Permalink

   Че то това е предизвикателството на статията -като няма държава , някой да му подаде ръка и да му даде шанс ,защото той казва,че не краде !

   Отговор
 • 01.03.2017 в 2:58
  Permalink

  Ами да го пращат в затвора , за да се научи на дисциплина, а общинската сграда да се реставрира,да се обнови по някой европроект/ тъкмо и местната власт да си напълнят джобовете/ и да се превърне в място с обществена полза.

  Отговор
  • 01.03.2017 в 13:30
   Permalink

   Пише,че от въпросната сграда не е останало нищо. За какъв ремонт говорите ? По-скоро тази община трябва да изгони този човек и да затвори достъпа до този свой порутен имот ,за да не стане по-лошо …

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *