Нови видове миниатюрни жаби бяха открити в Индия

Нови видове миниатюрни жаби, които спокойно могат да се настанят върху човешки нокът, бяха открити в Индия след дългогодишни проучвания, съобщават ДПА и Франс прес.
Новооткритите седем вида принадлежат към нощните жаби /Nyctibatrachus/. Учените от университета в Делхи се натъкнали на тях в планинската верига Западни Гхати. Животните са с големина 12,2-15,4 милиметра и са сред най-малките жаби, познати в света.
Дълго време те не са били забелязани от учените, може би поради извънредно малките си размери. Те живеят в изолирани хабитати и издават звуци, подобни на тези, възпроизвеждани от насекомите.
По думите на ръководителката на 5-годишното проучване Сонали Гарг ДНК пробите са доказали, че става дума за нови видове. В Индия има 240 различни вида жаби, половината от които бяха открити в планинската верига Западни Гхати, която се отличава с голямо биологично разнообразие. Досега бяха известни 35 различни вида нощни жаби. Те са характерни за споменатите планини и са представители на древна група жаби, обитавали Индийския континент в продължение на 70 милиона години.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *