Океаните са замърсени с невидими пластмасови частици

Океаните не са замърсени единствено с купища плуващи по повърхността им отпадъци, а и с невидими пластмасови микрочастици, които се съдържат в автомобилни гуми и синтетични облекла и засягат екосистемите и здравето, предупреди Световният съюз за опазване на природата, цитиран от Франс прес.
Тези частици са значима част от „пластмасовата супа“, която замърсява океанската вода – те съставляват между 15 и 31 на сто от изхвърляните ежегодно в океаните около 9,5 милиона тона пластмаса. От Международния съюз за защита на природата установиха, че в редица развити страни замърсяването с въпросните частици е по-голямо от това с пластмасови отпадъци.
„Ежедневните ни дейности, като пране и шофиране, значително допринасят за замърсяването на океаните, което може да има катастрофални последствия за разнообразието на подводния живот и за човешкото здраве“, заяви генералният директор на Световният съюз за опазване на природата г-жа Ингер Андерсен.
Експертът Карл Густав Лундин призна, че изследванията за ефекта от тези миниатюрни частици, които се срещат в хранителната верига и водоизточниците, са малко. „Частиците са достатъчно малки, за да проникнат в клетъчни мембрани, и следователно може да се предположи, че ефектът ще е значим“, отбеляза Лундин.
От Световният съюз за опазване на природата настояха производителите на автомобилни гуми и облекла да прибягнат до иновации, за да може продуктите им да замърсяват по-малко околната среда.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *