Поантилизмът в изкуството е на 38 000 години

Новоткрити произведения на скалното изкуство във Франция показват, че поантилизмът – техника за рисуване, свързвана предимно с художниците Жорж Сьора и Винсент ван Гог от края на 19-и век, е възникнала преди повече от 35 000 години през горния палеолит, съобщи ЮПИ.
Древните рисунки са гравирани на 16 варовикови плочи. Намерени са в долината Везер в Абри Селие – обект, където и преди е откривано праисторическо изкуство. Сред тях има рисунка на вълнист мамут както и на див бик. Те са направени с вдлъбнатини в скалата. Плочите, които сега са начупени, са служели за навес на праисторическите хора.
„Те са почти дигитални – каза ръководителят на екипа Рандъл Уайт от Нюйоркския университет. – Защо е било това обсебване от точките? Признавам, че това е загадка. Това не е точно поантилизъм, но принципът е такъв – създаването на образ от точки“.
В пещерата Шове във Франция има поантилистична рисунка на носорог, но тя е направена, като точките са нанесени на човешка ръка и след това са отпечатани върху стената.
Само за десетилетие Уайт и екипът му увеличиха броя на известните праисторически произведения на изкуството в Южна Франция с 40 процента.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.