139 четения

Росица Димитрова, кандидат за депутат от листата на ГЕРБ: „Номинацията ми е признание за цялата гилдия на социалните работници“

НА СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ И ДЕЙНОСТИ, ЕДНА ОТ НАЙ-ТЕЖКИТЕ ЗА ОБСЛУЖВАНЕ СФЕРИ, Е ПОСВЕТИЛА ЖИВОТА СИ РОСИЦА ДИМИТРОВА. Вече 11 г. тя ръководи дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в Община Велико Търново. Познава прекрасно целия спектър от услуги, които общината осигурява на най-уязвимите групи хора, както и ангажиментите, които администрацията поема. Не се страхува да говори за грешките, нито пък е свикнала да се крие зад определения като „това е труден случай“ или „казусът е тежък“. Не обича да чува, че нещо не може да се случи, и държи на твърдата си убеденост, че трябва поне да опита.

„Много неща съм видяла и сигурно много още няма да ми бъдат спестени, но аз нося отговорност за решенията, които взимам, затова не съм съгласна нещо да не може да се случи. Не съм съгласна да не опитваме да решим казуса само защото той е сложен, проблемен и може някъде по пътя да се препънем, да сбъркаме и медиите да напишат това. Не е въпросът да заобикаляме тежките решения, за да се предпазим, а да не повтаряме едни и същи грешки“, казва Росица Димитрова, която е под номер 13 в кандидатдепутатската листа на ГЕРБ.

„Сферата е тежка, да, но работата ми носи огромно удоволствие, защото мога да видя резултата. Мога да видя как това, което сме свършили с екипа ми, се отразява на хората. Как променя живота им и го прави по-добър“, казва още г-жа Димитрова и не крие, че най-голямата й цел е да помогне на хората от уязвимите групи да намерят своето място в живота, да развият заложбите си и да станат достатъчно самостоятелни.

ЧЕТИРИ СА БИЛИ САМО СОЦИАЛНИТЕ УСЛУГИ, КОИТО ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ПРЕДЛАГАЛА, КОГАТО РОСИЦА ДИМИТРОВА Е ПОЕЛА ДИРЕКЦИЯТА В ОБЩИНАТА. Сега услугите са 32 и обхващат абсолютно всички уязвими групи хора – от децата с увреждания и техните семейства през инвалидите чак до възрастните хора, които не успяват сами да се грижат за себе си в ежедневието си.

„Никога няма да забравя началото. Тогава съществуваха само старите институции – домовете за хора в социален риск. Имахме Дом за възрастни хора с умствена изостаналост в Пчелище и в Церова кория, дом в Присово и Дом за стари хора „Венета Ботева“ в града, който още съществува. И няма как да не бъда горда и удовлетворена, след като сега, през 2017 г. отчитаме над 32 социални обекта, които правят живота на хората по-добър и смислен“, усмихва се Росица Димитрова, която казва, че е здраво стъпила на земята и няма проблеми да приеме реалността такава, каквато е.

Когато обаче започне да говори за всички услуги, за срещите си с децата с проблеми и техните уморени от битки родители, с хората с увреждания, с възрастните хора, които нямат търпение да споделят малко време с нея, очите й заискряват от сълзи.

Тя познава до буква всички държавни, областни и общински стратегии, които касаят работата й. И също така добре познава нуждите на уязвимите групи хора. Убедена е, че от създаването на социални услуги сами по себе си няма смисъл, особено пък ако те се покриват и дублират. Смисълът е в надграждането. Така че една от големите й гордости е именно изграждането на Дневния център за деца с увреждания, който обхваща децата от 7 до 18 г., дори до 20, ако те учат, както повелява законът. Този център надгражда съществуващия Дом за медико-социални грижи в Дебелец, за който приоритет са малчуганите до 7 г.

„В това е тръпката на моята работа – да си в крак с реалността, да носиш в сърцето си заряда да помагаш и подкрепяш. Вече няма нещо, което да го нямаме в общината. Имаме дневни центрове за деца, за младежи, за възрастни, разкрихме Дневен център за стари хора. Работи приемната ни грижа, работи домашен социален патронаж, който предоставя вкъщи топла храна ежедневно на възрастни хора и на хора с увреждания. Предлагаме услугите личен асистент, социален асистент и домашен санитар. В системата от услуги за възрастни и хора с увреждания имаме два центъра за социална рехабилитация и интеграция“, изброява г-жа Димитрова и веднага допълва, че другото й голямо щастие е Центърът за социална рехабилитация и интеграция за лица с психични разстройства. Малко са този вид услуги, много са очакванията и много е търсенето, споделя кандидатът за депутат от ГЕРБ и признава, че голяма част от усилията й са насочени не просто към разкриването на още и още услуги, а в превръщането им в устойчиви дейности.

ИМЕННО ТЕЗИ ДНЕВНИ ЦЕНТРОВЕ СА БЪДЕЩЕТО НА СОЦИАЛНАТА СФЕРА, УБЕДЕНА Е РОСИЦА ДИМИТРОВА, както и услугите в домашна среда. Дългогодишният й опит й е доказал, че повече смисъл има в превенцията. „Не вярвам, че можем да помогнем много, ако извеждаме хората от обичайната им домашна среда. Обратното – смисълът е да работим в посока превенция на настаняването в институционалния модел на грижа, който е много скъп. Това е превенция на социалното изключване“, категорична е г-жа Димитрова.

В РАБОТНА ГРУПА, КОЯТО КОНСУЛТИРА МИНИСТЪРА НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА, УЧАСТВА РОСИЦА ДИМИТРОВА. Това, с което екипът се занимава, е предизвикателство на целия сектор на социалната система, казва Росица Димитрова. Когато не е ангажирана с работата си, тя се превръща в най-обикновен любопитен турист и обича да се разхожда из Велико Търново. Царевец е мястото, което я зарежда и където тя задължително води своите приятели и гости. Особено площадът пред хълма, където гледките са очарователни, величествени и вдъхновяващи, откъдето и да погледнеш,. „Нямам хоби, обичам да гледам филми. Обичам да ходя на село при родителите си. И много обичам децата. Стига ми да поиграя с дете един час и отново мога да бъда в кондиция“, усмихва се Росица Димитрова, която казва и това, че не е имала никакви колебания да приеме да влезе в кандидатдепутатската листа. Номинацията на общинската организация на ГЕРБ тя приема като признание за това, което е свършила до момента цялата гилдия на социалните работници.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!