Учени създадоха опаковка за кетчуп със свръхпързаляща се вътрешна повърхност

Учени от Масачузетския технологичен институт изобретиха свръхпързалящо се покритие за вътрешната част на бутилката за кетчуп, което позволява съдържанието да се изстисква по-лесно, пише Би Би Си.
Изобретението може да намери приложение и при други опаковки, като тези на пастите за зъби, за козметика и дори лепило.
Учените вярват, че откритието им може драстично да намали загубите.
Винаги е необходимо усилие, за да се изцеди последната капка кетчуп от бутилката. Всеки има собствена техника, за да го направи. Някои хора нанасят удар от каратето върху опаковката, други яростно я разклащат, а трети просто я смачкват.
Но екипът от Масачузетския технологичен институт изобрети покритие за вътрешната част на бутилката, което позволява на кетчупа или всякаква друга течност да се приплъзне навън, без да остави следа.
При производството на опаковките първо трябва във вътрешността им да се положи грапаво покритие. След това се нанася много тънък слой и накрая се добавя течност, която попълва всички грапавини, за да се образува много хлъзгава повърхност, подобна на мазна настилка.
Според изобретателя проф. Крипа Варанаси технологията е напълно безопасна.
„Хубавото при нея е, че понеже покритието е комбинация от твърд и течен слой, то може да бъде приспособено към продукта. Така за храната ние го изработваме от материали на основата на храна и може да се изяде“, каза тя.
Доктор Дейвид Смит от екипа учени каза, че откритието ще намали загубите.
„При производството на тези лепкави продукти има около 757 милиона литра материал годишно, който засяда в контейнерите и се отмива и изхвърля“, каза той.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *