24 четения

Бързият растеж на мозъка на бебето може да е предвестник на аутизъм

Децата, чиито мозъци по-бързо увеличават размерите си в сравнение със средните за това показатели, са с по-голям риск да бъдат диагностицирани като аутисти на двегодишна възраст, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.
Учени от САЩ и Канада изследвали с компютърна томография мозъците на 106 бебета, които имат брат или сестра, засегната от смущения, свързани с аутизъм. Следователно за тези бебета рискът от аутизъм е висок. Изследването обхванало също 42 бебета, в чиито семейства не са регистрирани случаи на аутизъм. След като навършили 6-месечна възраст, бебетата редовно били изследвани със скенер, докато не станали на две годинки.
Учените констатирали, че сред децата от рисковата група, които впоследствие били диагностицирани като аутисти, нарастването на повърхността на кортекса било по-бързо, отколкото у другите деца. Този бърз растеж на повърхността на кортекса впоследствие се изразил в по-голям растеж на цялостния обем на мозъците на децата от рисковата група през втората година след раждането им, възраст, в която обикновено се появяват смущения в социалното развитие.
Фактът, че децата аутисти са с мозъци с по-голям обем в сравнение с връстниците си, отдавна е известен. Не е установено обаче кога се появява това различие, нито дали то е свързано със симптоми на аутизъм. Ще трябва да се извърши по-широкомащабно изследване, за да се определи дали този индикатор за нарастване обема на мозъка може да бъде смятан за клинично средство за идентифициране на хората, за които има голям риск от аутизъм.
„Не е ясно дали въпросните различия са специфични за аутизма или е възможно да са налице при други смущения в развитието на мозъка“, отбеляза Хедър Хазлет от университета на Северна Каролина.
Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Нейчър“.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!