129 четения

Георги Давидов, кандидат за депутат в листата на партия ГЕРБ: „Спортът е моят живот, пряката ми работа и страст“

„ЩАСТЛИВ СЪМ, ЗАЩОТО РАБОТЯ ТОВА, КОЕТО ОБИЧАМ И КОЕТО СЪМ УЧИЛ. СПОРТЪТ Е ЖИВОТЪТ МИ ДОСЕГА. Спортът ме научи да бъда дисциплиниран, което доста често се оказва голямото ми предимство. Спортът ме среща с много и различни, интересни хора, които често се превръщат в добри приятелства.“ Така започва разговора за себе си Георги Давидов, който е главен експерт в дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Велико Търново. Георги Давидов е шестнадесети в листата на политическа партия ГЕРБ.

Със спорта е свързана и пряката му работа на главен експерт в общинската администрация. С екипа си в дирекцията той се грижи за масовия спорт в общината, за спортовете, в които състезателите гонят високи постижения. Знае всичко за ученическия спорт, както и за спортните бази. Влиза в действие и когато Велико Търново домакинства спортни събития от общински или държавен ранг.

„През целия си съзнателен живот спортувам активно. Аз съм бивш футболист, а сега съм и съдия. От четири години ръководя мачове в „А“ футболната ни група, което изисква от мен почти ежедневно да спортувам и го правя, при това с доста сериозни тренировки“, казва Георги Давидов. Той е завършил педагогика на обучението по физическо възпитание и спорт, в тази област е и докторантурата му. Паралелно е учил и психология, която днес му е останала като хоби.

ГЕОРГИ ДАВИДОВ Е В ОСНОВАТА НА ОБНОВЯВАНЕТО НА ИНСТРУКЦИЯТА ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА СПОРТНИТЕ КЛУБОВЕ В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Започнал тази си инициатива още в първата си година като главен експерт в дирекцията. „В предишния документ имаше детайли, които не бяха съвсем справедливи за всички клубове, особено за тези, които показват активност и високи спортни постижения. Затова се заех с тази мисия и успяхме да прокараме изцяло нов модел за финансиране. Ходихме в Министерството на спорта, разглеждахме моделите на сродни по големина общини, за да направим модерна и справедлива система. Инструкцията ни отне шест месеца, но искахме много фино да прецизираме детайлите в нея и смятам, че успяхме. Анализите веднага ни показаха, че сме изчистили и коригирали доста несправедливости“, обяснява Георги Давидов и признава, че този документ е една от големите му гордости.

След това не пропуска да спомене и новите правила, по които общината ни избира спортист на годината. „Сигурно мнозина помнят, че допреди години този избор винаги беше придружаван от скандали, при това доста грозни и те засягаха и комисията, която трябваше по няколко пъти да се събира, а и самите спортисти, които се борят за приза. През 2013 г. написахме правила, които бяха приети с решения на Общинския съвет и които много точно определят избора. Оттогава скандалите ги няма. Важно е това, защото всички спортисти, които постигат успехи, правят това не само за себе си, а и за Велико Търново и те заслужават цялото ни уважение“, категоричен е кандидатът за народен представител на ГЕРБ.

МОДЕЛЪТ, ПО КОЙТО СПОРТНИТЕ КЛУБОВЕ ПОЛЗВАТ ЗАЛИТЕ НА СПОРТЕН КОМПЛЕКС „ИВАЙЛО“, обаче остава най-сериозният успех на младия експерт. Последните законови промени са създали затруднения, защото клубовете са се оказали в невъзможност да плащат огромните наеми на залите на стадион „Ивайло“. Тогава екипът на Георги Давидов и колегите му от дирекция „Общинска собственост“ седнали на една маса и заедно измислили система, която да предостави максимално добри условия за клубовете, без да нарушава законите. Моделът, по който работи Великотърновската община, вече е въведен и в много други общини, което си е признание за работата на експертите в двете дирекции.

Обновените паркове, новите площадки за спорт, реновираните зали на „Ивайло“ и най-вече ремонтираната лекоатлетическа писта, която 20 г. беше в окаяно състояние, са другите успешни инициативи на общината, в които Георги Давидов има пряко участие. „Горд съм, защото сега всяка вечер там тичат много търновци. Харесва ми, когато виждам хората да се грижат за здравето си, да се разхождат в парковете. Всички тези неща бяха свършени през последните години с инициативността на кмета Даниел Панов и благодарение на добрата координация с правителството на Бойко Борисов. Това повиши изключително интереса на децата към спорта“, категоричен е кандидатът за депутат.

В програмата на ГЕРБ е да продължи обновяването на спортните площадки вече и в училищата. За щастие, във Велико Търново са единици училищата, в които няма площадки, но пък има терени, на които могат да бъдат изградени игрища. „Да, където има, са все с циментови настилки, но това може да се промени. Ние работим добре с всички училища, с Регионалното управление на образованието, със спортните клубове и с Министерството на младежта и спорта и тази координация ми дава увереност, че въпросите са решими. И когато площадките във всяко училище бъдат реновирани, съм сигурен, че и децата ще се запалят да спортуват“, казва Георги Давидов, който е баща само от година и месец. Неговата любима Станислава го е дарила с дъщеричка Теодора, която е кръстена на баба си – проф. Теодора Давидова.

„Футболът си остава моята страст. Често ме спират футболни запалянковци по улицата, питат ме, даже оценяват работата ми на съдия. Но на мен не ми тежи всеки път да обяснявам защо съм взел това решение, а не както на тях им се иска. И много често хората се изненадват и признават, че не са съвсем наясно с правилата на тази най-популярна игра. Тези случайни срещи са ми донесли много нови познанства и приятели“, усмихва се Георги Давидов и не крие надеждата си, че спортните успехи, които всички очакват от „Етър“, наистина ще се случат и трибуните на стадиона пак ще са препълнени с почитатели на футбола и на отбора.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!