70 четения

Екип на лясковско студио за игри разработва виртуална визуализация на Царевец

Проектът е уникален и наподобява компютърна игра, която ще привлече още повече туристи

УНИКАЛЕН ПРОЕКТ, КОЙТО ЩЕ ПРЕВЪРНЕ ЦАРЕВЕЦ В ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА ТУРИСТИЧЕСКА АТРАКЦИЯ, РАЗРАБОТВАТ В МОМЕНТА МАРИН КРЪНЗОВ И ЛЮБОМИР РУСЕВ от студио Parizagames, което е ситуирано вече в Лясковец и Габрово. Идеята на двамата е да създадат виртуална разходка из средновековната крепост Царевец. Интерактивната визуализация ще представя най-важните и интересни обекти на хълма. И за да бъде още по-интересно за посетителите, по улиците ще се разхождат хора, облечени в дрехите от времето на Иван Асен II. Ще има и стражи.

„Избрахме този владетел, защото е важен за България. Но всъщност нашата голяма цел е да накараме всеки българин да се гордее, затова сме решили да пресъздадем Царевец от времето на Втората българска държава“, разказва Марин Крънзов, управител на Parizagames. Той признава, че създаването на визуализация на средновековната крепост Царевец е изключително сложна и отговорна задача, защото историческите извори са оскъдни и не дават достатъчно изчерпателна и еднозначна информация относно облика на старопрестолния град. „Реставрационните дейности през миналия век са базирани на сериозни проучвания, въпреки това по-голямата част от възстановяването е основано на аналогия с останки от други крепости и хипотетични предположения. Още тогава възникват бурни дискусии относно автентичността на възобновените обекти. А аз искам да се придържаме максимално близо до историята. Затова, когато напреднем в проекта, ще ползваме помощта на консултанти, които ще ни помогнат да не изкривяваме историческата истина“, допълва Марин Крънзов.

Когато той и колегата му Любомир започнали да работят по проекта, тръгнали с идеята да визуализират целия хълм. Но още в самото начало си дали сметка, че хълмът е огромен, пространството е неравно и ще им трябват години и изключително сериозни средства, за да осъществят идеята си в пълния й блясък. Затова решили да работят стъпка по стъпка. Освен това с всеки ден малкият им екип се разраства, защото двамата постоянно получават обаждания от свои колеги, които искат да се включат в проекта.

Tsarevets (3)НА ТОЗИ ЕТАП Е ГОТОВ ДВОРЦОВИЯТ КОМПЛЕКС. ТОВА Е ПЪРВИЯТ ТЕСТОВ ОБЕКТ И ДВАМАТА ВЕЧЕ СА ПУСНАЛИ СНИМКИ ВЪВ FACEBOOK страницата на проекта https://www.facebook.com/tsarevets.fortress/?notif_t=page_invite_accepted&notif_id=148810810. Още първите няколко часа насъбрали 20 000 влизания, което им дало увереност, че българите искат да го има този продукт и не им е безразлично миналото на България. „Все още няма как да направите вие самите виртуалната разходка, но ние с Любомир тестваме точно това на нашите компютри. И едновременно с разработката се срещаме с евентуални инвеститори, защото според финансирането ще продължим да работим“, признава Марин. И допълва, че няма да може да се влиза във всяко кътче на комплекса, пак заради желанието на екипа да са верни на историческата действителност. Понеже няма яснота как е изглеждал вътре дворецът, Марин и Любомир са направили достъпни само двора, казармените помещения, кухненските боксове и още няколко помещения, които са на първия етаж. От многото прочетена литература така и не станало ясно например тронната палата на колко етажа е. Някои историци я описвали на два етажа, други – на пет.

Около 100 000 лв. ще струва цялата виртуална визуализация. Когато тя бъде готова, туристите, както и всеки любопитен да посети крепостта точно по този начин, ще може от домашния си компютър да се разходи по главната улица на Царевец, да стигне до дворцовия комплекс и Патриаршията. Как изглежда тази разходка? „В мига, в който задействате визуализацията, вие ставате действащо лице, герой в нея. Един вид вие сте посланикът, който идва на гости в двореца и ще се срещне с царя. Минавате по улицата, стигате до дворцовия комплекс и там ви посрещат както си му е редът и според етикета от онова време. Всички персонажи ще са облечени в средновековни одежди, за да е интересно, атрактивно и истинско“, усмихва се Марин.

ДА ДОВЪРШАТ ПРОЕКТА СИ КАТО ВИРТУАЛНА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ, Е ГОЛЯМАТА МЕЧТА НА МАРИН И ЛЮБОМИР. Това обаче ще стане във времето. Тогава вече всеки гост на Царевец ще може да стане истински участник в разходката. „Тогава ще ви трябват само очила, които са последна технология и които ще ви позволят да живеете на крепостта примерно за около 30 минути. Просто защото технологията уморява сетивата и за повече тялото няма да има сили“, казва Марин. И допълва, че по-близката перспектива е изграждането на установки на Царевец. Това ще са местата, на които посетителите ще могат да видят 3D визуализацията, когато тя бъде готова.

Марин е 3D артист и е бил част от екипите на Dagger Game, Masthead Studios, Ubisoft Sofia и Snapshot Games. Любомир е програмист и е работил за компании като Dagger Games, IKinema, Ubisoft Sofia и Chaos group – това е българската компания, която получи Оскар за технологични постижения в киното за 2017 г. Двамата заедно, Марин и Любомир, са работили и по четирите версии на играта Assassin Creed, тяхна е играта Mad Gardener, занимават се с визуализации и обратна кинематика. Решили са, че могат да правят всичко това от Лясковец, родния град на Марин, и Габрово – родния град на Любомир. Освен това имат идея за създаването и на проект, който са нарекли „Пари за академия”. Идеята им е да работят със студенти и да ги подготвят за работа в този бизнес.

С. БОЯНОВА

2 коментара за “Екип на лясковско студио за игри разработва виртуална визуализация на Царевец

  • 01.03.2017 в 14:16
    Permalink

    Това е верния път, а не създаването на каменен макет 1:1 със съмнителна достовернст и трудно разрушим, в случай, че сме прекалили с фантазиите…

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!