Времето

Времето през месец Март: Марта както винаги непредсказуема, но не прибирайте палтата и ботушите

Астрономическа справка:

В началото на месеца слънцето изгрява в 6 ч. и 53 мин. и залязва в 18 ч. и 07 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 14 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 02 мин. и залязва в 19 ч. и 43 мин. Продължителността на деня е 12 ч. и 41 мин. Фазите на Луната през месеца са: 5.03. – първа четвърт, 12.03. – пълнолуние, 20.03. – последна четвърт, 28.03. – новолуние. Началото на астрономическата пролет е на 20.03 в 12 ч. и 29 мин.

Климатична справка:

През март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличаването на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините 3-4 дни вали сняг. Март е характерен с големи аномалии и резки промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни – около и над 30 гр.

Прогноза:

Тази година през март се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е между 5 и 7, по Черноморието и в Южна България – между 6 и 9, а в планините – между минус 8 и минус 2 гр.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в равнините е между 40 и 60 л/кв.м, в планините – между 60 и 90 л/ кв. м.

Най-ниските температури през март ще бъдат между минус 7 и минус 2, а най-високите – между 20 и 25 гр.

В началото на март през страната ще премине бърз студен атмосферен фронт. Облачността ще се увеличи и на места от запад на изток ще превали дъжд, който през нощта срещу 2-ри в Предбалкана и по високите полета ще премине в сняг, но бързо ще спре. Ще е ветровито и температурите ще се понижат. От 3-и ще започне затопляне, което ще продължи до 7 март. През този период ще бъде предимно слънчево и топло, в много райони максималните температури ще достигат до 20. През последните дни от първото десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще е повишена. Ще бъде предимно облачно, на много места с валежи от дъжд, които в края на десетдневието с понижението на температурите в Предбалкана и високите полета ще преминат в сняг. Температурите ще се доближат до климатичните норми.

През второто десетдневие времето ще се задържи променливо, динамично, с температури близки и по-ниски от обичайните. След временно спиране на валежите и относително повишение на температурите, още към 13-и отново ще завали и температурите ще се понижат. Има вероятност за създаване на валежна обстановка и за значителни валежи, които в Северна България и високите полета ще са предимно от сняг, а в Южна България и по Черноморието от дъжд. С прекъсвания ще превалява до края на периода.

И през третото десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще остане повишена. В началото на периода валежите ще спрат и температурите относително ще се повишат. В средата и края на десетдневието отново ще има валежи и временно понижение на температурите.

Красимир Стоев – синоптик в НИМХ-БАН

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *