99 четения

Млад предприемач печели проект за биологична градина за 2,8 млн. лв., дават му 1 млн.

34-годишният Александър Карачолев успя да осъди фонд „Земеделие“ да преразгледа решението си

МЛАДИЯТ ПРЕДПРИЕМАЧ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО АЛЕКСАНДЪР КАРАЧОЛЕВ успя да пребори на първа съдебна инстанция в Административния съд в старата столица (АСВТ) разплащателната агенция на Държавен фонд „Земеделие“. Тя трябва да преразгледа решението си за отпускане едва на половината средства и техника от спечелен проект за 1300 дка биологични градини с орехи и лешници в Павликенско. Фирма „Гама 2015“ кандидатства през 2015 г. по Програмата за развитие на селските райони и е одобрена да направи градини с орехи и лешници в Сломер, Михалци и в други села на общината. Проектът е на стойност над 2,8 млн. лв., а фирмата претендира за финансова помощ от 2 052 243 лв., което е 70% от разходите по проекта.

Отделно защитава позиция за финансиране на млад земеделски производител, какъвто е Карачолев, за придобиване на трактори, плуг, брана, пръскачка, ремарке, цистерна и друга необходима за градините земеделска техника, разходи за строително-монтажни работи за ограда и разходи за бизнес план. Проектът е одобрен и преди една година – на 26 февруари 2016 г. ДФЗ отпуска субсидия от 1,1 млн. лв., което е едва 60% от одобрените разходи в размер на 1,9 млн. лв. Веднага след този удар под пояса Карачолев пише жалба до министъра на земеделието, но произнасяне така и не дочаква и завежда дело, което е решено преди броени дни в негова полза.

АДМИНИСТРАТИВНИЯТ СЪД ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е ОТМЕНИЛ цялата заповед за отказ на инвестицията от изпълнителния директор на фонд „Земеделие“, а агенцията трябва да плати на „Гама 2015“ над 23 000 лв. съдебни разноски. Потърсихме за коментар и самия Александър Карачолев, който обясни, че се възстановява след операция.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!