7 четения

Програма за нова икономика представи водачът на „Нова република“ в областта Иван Иванов

50% от данъците да остават в общините, да плащаме данък смет според количеството, а данък МПС да е изцяло за пътищата, искат от коалицията

„БЪЛГАРИЯ НЕ ЗАБОГАТЯВА ДОСТАТЪЧНО СЛЕД ВЛИЗАНЕТО СИ В ЕС, А ДОРИ НАПРОТИВ – НИЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВАМЕ НАЙ-СЛАБО ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО СИ ЧЛЕНСТВО. Не настигаме богатите страни, а изоставаме от съседите си. Бедността ни се дължи на корупция, тежка партийна администрация и некомпетентно управление.“

Това заяви на пресконференция вчера водачът на кандидатдепутатската листа на „Нова република“ в областта Иван Иванов, който представи икономическата програма на коалицията. Доскорошният зам.-председател на парламента бе категоричен, че българската икономика и бизнес могат повече, но трябва да бъдат освободени от партийния и бюрократичен рекет, както и да бъдат насърчени със смели реформи и инвестиции в образованието, за да осигурят на българите по-високи доходи и достойни пенсии.

ОСНОВНАТА ЦЕЛ НА „НОВА РЕПУБЛИКА“ Е ПОСТИГАНЕ НА ВИСОК И УСТОЙЧИВ РАСТЕЖ НА ИКОНОМИКАТА – МЕЖДУ 6 И 7% НА ГОДИШНА БАЗА, подчерта Иван Иванов. Вследствие на икономическия растеж ще се постигне увеличаване на заплатите с 50% за четири години и в частния, и в държавния сектор.

„Няма да увеличаваме нито общата данъчна тежест, нито отделни данъци, осигуровки и такси. Напротив – ще намалим отделни данъци и рязко ще освободим бизнеса от излишни и вредни такси. Преди всичко ще премахнем „данък рекет“ и „данък бумащина“, като запазим плоския данък върху личните и фирмените доходи“, каза Иван Иванов. По думите му, икономическият екип на „Нова република“ работи за намаляване ДДС върху храни, книги и лекарства на 9%. Ще се работи за балансиран бюджет и постепенно намаляване съотношението дълг – брутен вътрешен продукт, като нов дълг може да се поеме единствено с цел инвестиции в образованието, при условие че са изчерпани вътрешните резерви.

От „Нова република“ искат още забрана за търговската тайна при договори за приватизация, концесия, обществени поръчки и други сделки, сключвани от държавата чрез нейните органи. Административните услуги да станат изцяло електронни, електронно управление и унифицирана документация на обществените поръчки, което ще гарантира честни правила и честна конкуренция между участниците, предвиждат още от „Нова република“.

„ТРЯБВА ДА СЕ СЛОЖИ КРАЙ НА ПАРТИЙНИЯ И ЧИНОВНИЧЕСКИ РЕКЕТ ВЪРХУ БИЗНЕСА“, категоричен беше още водачът на „Нова република“ в областта. Той уточни, че коалицията предлага универсално приложение на принципа на мълчаливото съгласие в администрацията, както и въвеждане на тежка дисциплинарна и наказателна отговорност за длъжностни лица, които забавят нужните на бизнеса разрешения и документи.

Основен акцент в програмата на „Нова република“ е децентрализация на местните данъци и такси, изтъкна още Иван Иванов. Той поясни, че децентрализацията е определящо условие за ръста на икономиката в съответната държава, а България в момента е свръхцентрализирана.

„Страната ни е останала последната в Европа, в която 15 министерства и 15 министри са концентрирали огромен ресурс. Най-важното е, че липсва второ ниво на управление, което е признак за недемократичност в страната. Общините се намират в подчинено положение спрямо централната власт, а минималните промени, които трябва да бъдат направени, са 50% от данъците на физическите лица и 50% от данък печалба на физическите да остават там, където са изработени. Т.е. да се трансформират в местен данък, така че да отиват за училището, където учат децата ни, за болницата, в която се лекуват родителите ни“, поясни Иван Иванов. Другата мярка на „Нова република“ е осигуряване на политическа и партийна независимост на местната власт при усвояване на евросредствата. От коалицията предлагат и областните управи, които в момента са изцяло политизирани и служат за разпределяне на властови позиции и за партийни хранилки, да бъдат заменени с изборен орган. В по-дългосрочен план пък републиканците ще предложат обединение на някои области в общи региони. Окрупняването на нежизненоспособни малки общини ще доведе до икономии на средства, бюджетни ползи, данъчно уеднаквяване.

ВСЯКО БЪЛГАРСКО ДОМАКИНСТВО И ВСЯКА БЪЛГАРСКА ФИРМА СТРАДАТ ОТ ГРАБЕЖА, НАРЕЧЕН „ТАКСА СМЕТ“. Гражданите и бизнеса на Великотърновска област, и особено на старата столица, където това доведе до фалит на няколко хотела преди години, най-добре усещат това, защото плащаме такса смет на база данъчна оценка, а не според замърсяването“, коментира още водачът на „Нова република“. По думите на Иванов, това е втори, незаконен данък, с който партиите издържат боклукчийската мафия и купуват гласовете на работниците й.

Друг особено важен и за Велико Търново проблем е данък МПС, който в старата столица е един от на-високите в страната.

„Основен проблем във всички региони е състоянието на уличната мрежа. Основно оплакване на хората е за справедливото разходване на средствата от местния данък МПС. На практика общините събират високи данъци, които не отиват по предназначение – изграждане и ремонт на пътища, светофари и маркировка, а се ползват съобразно решенията на администрацията за покриване на други разходи“, каза още Иванов. Затова от „Нова република“ предлагат общините да бъдат задължени сумите от данък МПС да се използват само за поддръжка на пътната и улична мрежа, както и за инфраструктурни проекти, свързани с движениетто по пътищата.

Водачът на листата на „Нова република“ съобщи, че идният понеделник от 9.00 ч. в хотел „Премиер“ коалициятта организира кръгла маса за проблемите на икономиката, средния и малкия бизнес. На нея ще присъстват Трайчо Трайков, Мартин Димитров и Радан Кънев. Участие са заявили браншови организации, както и представители на семейния бизнес от Велико Търново и областта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!