14 четения

Учени откриха защо блестят лютичетата

Учени от Швейцария са разгадали тайната на лъскавите венчелистчета на лютичетата, пише в. „Дейли експрес“.
Биолозите умуват от повече от 100 години над тази уникална характеристика на жълтото цвете. Сега, благодарение на специалисти от университета на Лозана, тайната на лютичетата „лъсва“ наяве.
Швейцарските учени са установили, че епидермисът – външният слой на венчелистчетата на лютичетата, е изключително тънък. Слоят съдържа жълт пигмент, под който има въздушна камера. Изследователите са открили, че тънкият епидермис функционира като оптично покритие. Механизмът на генериране на цветове е сходен с този на олио върху вода или сапунен мехур.
„Светлината се отразява от двете страни на епидермиса, където клетките и въздухът се „срещат“. Тъй като клетъчният слой е твърде гладък и тънък, се получава оптична интерференция и отразените цветове се сливат. В резултат на това се създава бял отблясък, който прави венчелистчетата да изглеждат лъскави“, обясняват учените.
Подобно пигментно покритие е уникално за растителния свят. При пеперудите и някои птици се наблюдават сходни структури за генериране на цветове, но лютичето е единственото цвете с такава характеристика.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!