86 четения

В Арбанаси ще празнуват Тодоровден за 27-ми път, „Калоян 92“ отново е категоричен шампион на страната по конен спорт

За 15-ата година великотърновският клуб по конен спорт „Калоян-92“ е безапелационен шампион на страната, съобщи треньорката Захария Яйманова. Тя се включи в пресконференцията, дадена от кмета на Арбанаси Тошо Кръстев, по повод предстоящия в събота Тодоровден в селото.

В момента в клуба са картотекирани 20 състезатели и 35 коня, но общият брой на конете в базата в Арбанаси е 60.

„През 2016 г. имаме четирима шампиони – Анна Ангелова с Айсберг, Николета Павлова с Каризма, Ирина Николова с Конан и Даниел Атмаджов с Персия участвахме на европейското първенство по всестранна езда в Италия и на балканиадите по обездка и прескачане на препятствия“, разказа Захария Яйманова.

Заради хегемонията на клуба родната федерация е определила той да представлява България на международното състезание в ЮАР в момента, където е председателят му и треньор Михаил Костов с четирима състезатели. Визитата е и за обмяна на опит и през май жокеите от ЮАР ще дойдат в Арбанаси, където ще участват на всестранна езда. Същите разменени визити на „Калоян-92“ предстоят и през 2018 г., но в Санкт Петербург.

За 27-ма поредна година в Арбанаси ще посрещнат Тодоровден. Съорганизатори са кметството, читалищното настоятелство и „Калоян-92“, обяви Тошо Кръстев.

17 коня и жокеи ще видят гостите на Тодоровден. По традиция те първо ще дефилират по улиците на Арбанаси, а от 11:30 ч. на площада в центъра започва и конкурсът за най-гиздав кон. Водосвет ще отслужи Великотърновският митрополит Григорий. За настроението на публиката ще се погрижат и военният духов оркестър на НВУ „В. Левски“ и изпълнителите на естрадно студио „Румина“, а след тържественото награждаване на конно-спортната база в Арбанаси ще има демонстрации за децата, които ще могат и да се снимат с конете.

Домакините са предвидили за почерпка 50 литра червено вино и 300 кебапчета.

 

Един коментар за “В Арбанаси ще празнуват Тодоровден за 27-ми път, „Калоян 92“ отново е категоричен шампион на страната по конен спорт

 • 03.03.2017 в 8:56
  Permalink

  Тодоровден с тези коне и „мъжка сватба“, няма нищо общо с учението и практиката на православната църква.
  Православната църква в този ден чества св. Теодор Тирон и се извършва богослужение в храма.

  Студент по богословие, в ПБФ Велико Търново.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!