88 четения

Даниел Тенджерков представи пред холандски ас модерен прочит на сватбената флористика

ТЪРНОВСКИЯТ ФЛОРИСТ ДАНИЕЛ ТЕНДЖЕРКОВ УЧАСТВА В ПРЕСТИЖНО СВАТБЕНО ИЗЛОЖЕНИЕ В СОФИЯ, НА КОЕТО ГОСТУВА И СВЕТОВНОИЗВЕСТНИЯТ ХОЛАНДСКИ ФЛОРИСТ ПИМ ВАН ДЕН АКЕР. Luxury Weddingd Expo се проведе в края на миналата седмица и събра на едно място известни имена от сватбения бранш, свързани с новостите в организирането и провеждането на подобни събития. Това е второто поредно изложение, в което участваха над 120 души – известни фотографи, видеооператори, флористи, представители на танцови школи, диджеи и други гости.

„По покана на асоциацията на флористите в България специално за форума пристигна Пим ван ден Акер – един от най-известните холандски флористи. Той представи нови техники и похвати в аранжирането, както и прилагането на нестандартни инструменти и материали”, разказа Даниел Тенджерков. Търновецът също участва в изложението и направи демонстрация като подгряващ преди изявата на световно известния флорист. Даниел представи на участниците един модерен прочит на сватбената флористика, използвайки десет вида цветя – глариоза, антуриум, анемонии, кукумис, както и различни елементи и детайли в аранжирането.

Даниел Тенджерков се включи също и в организирания мастър клас, организиран от Пим ван ден Акер. В него участваха 25 души от цялата страна. А холандецът за първи път организира подобно обучение, след като провежда подобни събития повече от 20 години в над 40 държави.

„Сватбеният сезон вече започна. Тази година тенденциите са по-семплите и стилни сватбени декорации, по-меките и неутрални тонове като бежово и бледосиво, кремаво, кафяво, цвят ниагара. Актуални са също и по-искрящи нюанси и съчетания като тъмносиньо със злато или турскосиньо и патешко жълто”, разказа Даниел Тенджерков.

29-годишният флорист отдавна е в цветарския бизнес. Разказва, че още като дете прекарвал дълго в цветната градина, вместо да играе с приятели, и оттогава идва слабостта му към цветята. Първите стъпки в цветарството прави в малко магазинче за цветя, а първият семеен магазин, който отварят във Велико Търново, е в Стария град. Днес младият мъж и семейството му имат няколко магазина в целия град.

„Цветарят е човек, който продава цветя, а флористът е този, който влага емоция и чувство в аранжирането на цветята. Аз искам да покажа другата страна на това изкуство, новото, различното и модерното“, разказва Даниел. Най-големите признания за работата му идват от множеството награди, статуетки и грамоти, които печели на различни изложения. През 2013 г. става Флорист на годината, а през 2014 г. печели трето място в конкурса на холандското посолство у нас. Даниел е и сред учредителите на Асоциацията на българските флористи, която съществува от 2014 г. Участва и в различни демонстрации и обучения в цялата страна, последното от които е изложението в столицата.

Весела БАЙЧЕВА

Снимки: личен архив

Един коментар за “Даниел Тенджерков представи пред холандски ас модерен прочит на сватбената флористика

  • 26.12.2017 в 14:06
    Permalink

    Браво, Дани! Напълно заслужено! Ти си талантлив, работлив, внимателен към всеки клиент и прищявка! Твориш мечти! Много успехи и за вбъдеще!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!