2 четения

Над 300 милиона души страдат от депресия

Над 4 процента от населението в света са засегнати от депресия, като жените, младежите и възрастните хора са предразположени най-много към вредния й ефект, оповести Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Ройтерс и ДПА.
Смята се, че 322 милиона доши са страдали от депресивни разстройства през 2015 г., т.е. броят им се е увеличил с 18,4 процента за десетилетие. Увеличаването не е свързано единствено с нарастването на глобалното население, а и с увеличената продължителност на живота.
Рискът от депресивни разстройства става по-голям в напреднала възраст. Докато средно 5,1 процента от жените и 3,6 процента от мъжете страдат от депресия, това се отнася за над 7,5 процента от възрастните жени и 5,5 процента от възрастните мъже. Възрастните обаче не са единствената група, на която трябва да се обърне по-голямо внимание. „Грижи трябва да се положат също за младежите и девойките, бременните и новите майки“, поясни д-р Дан Чизхолм от СЗО.
Други 240 милиона души страдат от фобии, паник атаки, обсесивно-компулсивно разстройство и посттравматичен стрес, отбелязват от СЗО.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!