89 четения

Планират панорамни асансьори за Старо Търново

Подемните съоръжения ще качват мераклии на височина между 50 и 200 метра

Oбщина Велико Търново проектира три панорамни асансьора само за старата част на Велико Търново. Освен чисто естетическа функция и възможност за неповторими гледки чрез тях по-лесно ще се стига и в стръмните участъци на града. Идеята за подемните съоръжения е на кметството на база опита на няколко наши побратимени градове. Проектирането и изследването на терените и възможните локации на станциите ще започне в най-скоро време, обясниха от дирекция „Строителство и устройство на територията”.

Идеята е две от придобивките да отвеждат жителите и гостите на Велико Търново от брега на р. Янтра до главната улица „Независимост”, намираща се точно под Самоводската чаршия. Междинна спирка ще има и на красивата туристическа улица „Гурко”. Височината, която ще преодоляват двата асансьора, ще е над 50 метра. Цената на всеки е около 500 хил. лв. в зависимост от дължината на линията. Финансирането им се чака по линия на Програмата за трансгранично сътрудничество България – Румъния 2014 – 2020. Финансирането ще се търси по мярка „Изграждане на екоурбанистични зони в еврорегион Долен Дунав – модели за устойчиво градско развитие“. Общинарите се надяват средствата да бъдат осигурени до края на тази година и реалните строителни дейности да стартират до 12 месеца.

Третото съоръжение ще е от типа фуникуляр. Минилифтът ще тръгва от паркинг в района на тунелите под Велико Търново и ще отвежда гостите на града до паметника на Никола Пиколо, намиращ се на 200 метра от Царевец. Освен че ще бъдат атракция, асансьорите ще облекчат и трафика в старата част. Една от основните цели е туристите да спрат да задръстват с возилата си малките и тесни улички, като придвижването им до главните туристически алеи ще става благодарение на бъдещите атракциони.

Стилян НАЙДЕНОВ

14 коментара за “Планират панорамни асансьори за Старо Търново

 • 02.03.2017 в 8:58
  Permalink

  А дано доживеем тия поредни мегапроекти, като сме почнали в тоя ред, нещо за улица „Крайжрежна“ , за лифтове до Арбанаси ?

  Отговор
 • 02.03.2017 в 9:10
  Permalink

  А кога ще планират град за тези асансьори?!

  Отговор
 • 02.03.2017 в 12:52
  Permalink

  Тези транспортни съоръжения биха имали смисъл след като се изпълни мегапроекта за улица Крайбрежна.. Пример е фуникуляра до Трапезица; някой ще даде ли отчет колко приходи е донесъл на общината за времето на неговото съществуване. Аз за приходи не съм чувал, но за разходи – да.

  Отговор
 • 02.03.2017 в 13:10
  Permalink

  Не са важни приходите за общината. Важна е далаверата за някои чиновници. И да се бие тъпана, че има асансьори, които никой не ползва. Вместо за тези щуротии, парите могат да се ползват за ремонта на улиците и тротоарите, които в окаяно, но актуално автентично историческо състояние от преди 5 века.

  Отговор
 • 02.03.2017 в 13:18
  Permalink

  То хубаво, ама защо не се направи цялостен проект, първо къде ще са тия паркинги, прословутата улица крайбрежна, която толкова години само ни я обещават, нека се гледа малко по мащабно, не днес ще пляснем тук асансьорче, след 5 години там финикуляр …. Ама то трябва да се мисли малко, не като да сринем старото военно , пък някой ден, евентуааално ако излезе лев отнякъде, ще видим да построим нещичко…..

  Отговор
 • 02.03.2017 в 13:20
  Permalink

  Само не разбирам за всичко друго пари се дават,за това което трябва обаче няма,не виждат ли какъв прах вдишваме всички в града.Това го няма никъде.Толкова ли е трудно да се купят машини за метене?Онези които си мислите ,че метат само замитат,събират на купчини и докато минат онези пък дето натоварват боклука той отново е разпръснат.Абе идете в туристически градове като Прага,Виена,Лондон…може да оближете тротоарите и асфалта,но постоянно през ден минава машина и мете мокрейки.Кратуни ли имате на раменете си или въобще нищо няма там?Егати малоумието!!!

  Отговор
 • 02.03.2017 в 13:39
  Permalink

  Резултата- Дидко и фирмите край него по – богати с няколко милиона и асансьор в нищото.

  Отговор
 • 02.03.2017 в 13:58
  Permalink

  Работа „на парче“ без стратегия и ето резултата – един вселянен град, с амбиции за туризъм, но без визия.

  Малък пример: Отидете например от общината до Царевец без да се спънете или да не ви ольока някоя плочка. Малко ще ви е трудно. Тротоарът е от 1981 – 800 години Асен и Петър, помните ли?

  Къде е тук туризмът? Може би заровен в големите трапища на старото военно, поради малоумието на крадливия схемаджия, наречен чиновник?

  Никой не знае? Не! Може би Петър Христов знае…

  Отговор
 • 02.03.2017 в 14:09
  Permalink

  Е, това вече премина гарниците. Хубаво е да си мечтаеш, но когато само това правиш, това става болестно състояние. Така и тука. Много мечти, много проекти, разултат нищо! Страшно ти става. Пак „ще“, пак проекти, хората вече не възприемат четеното, защото са все още нормални хора и се предпазват от болестта на „ще“то. Гротескно, ако не беше много тъжно!

  Отговор
 • 02.03.2017 в 14:34
  Permalink

  Вместо да ни подхвърлят идеите една по една, Общината да вземе 100 милиона кредит и за 3 – 4 години да построи всички тези обекти – улица „Крайбрежна“ с асансьори, фуникуляри, мостове, р. Янтра – плавателна, лифта до Арбанаси, ниското строителство в новия градски център, улиците и тротоарите в целия град, Северният пътен възел, четирилентов път от Присовските завои до Южния пътен възел. Така градът ще стане още по атрактивен, приходите от туризъм ще се увеличат и кредита ще може да се обслужва. Пък и да не се обслужва, няма да е голям проблем и никой няма да дойде и да ни събори построеното.
  А парите, вложени в Северният пътен възел и четирилентовият път до Дебелец, ще си ги вземем от държавата.
  П.П. В други градове дадоха по 60 – 100 милиона за строителство на по една спортна зала, а ние с тези пари ще оправим целият ни град.

  Отговор
  • 02.03.2017 в 15:05
   Permalink

   А да бе, то не стига, че сме с най-високите данъци в Булгаристан, ами и 100 млн-а – окраден от знаем кого – кредит да изплащаме, айде нема нищо.

   Куп неща има, които могат да свършат, с доста малко финансиране, преди да мислят бай Тошовки мега проекти като авто крайбрежна улица…

   Отделно колкото повече частни инциативи, толкова по-добре: ако частник види келепир в лифт до Арбанаси – концесия на земята и да си събира 10-те левчета за билет щом има пациенти. Ако някой иска да прави асансьори, плавателни забавления, парк с миниатюри и т.н – пак същото…

   Да не говорим, че в държави като Австрия дори двореца Шьонбрун се управлява от частна инициатива, които го поддържат уникално, а приходи има за всички – частниците, община и държава… Частник никога нямаше да допусне да се построи това недоразумение 40 метра фуникуляр за 5 млн-а и 5 бона на месец поддръжа, който дори не работи половината година…

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!