63 четения

Проф. Филип Узунов: „Популизмът е политическа лъжа, но присъства във всяка кампания“ „При ГЕРБ надделява усещането за мисия и отговорно управление“, казва политологът в анализ на предизборната обстановка

 • Как ще коментирате първите дни на предизборната кампания, наруши ли някой добрия тон?
 • Напрегната и превъзбудена, особено в невралгичните избирателни райони. Причините са три: патовата ситуация (поне според социологическите агенции) между двете големи политически партии ГЕРБ и БСП. На второ място участието на нови предизборни коалиции от партии, които се стремят да минат четирипроцентовата бариера, и на трето място, на участието на персони, неучаствали в практическата политика, от различни професионални среди, привнасяйки своя облик, риторика и нонконформизъм, което превръща изборния процес по-скоро в зрелищно състезание, отколкото в отговорен и конструктивен политически дебат. Това не означава, че всеки български гражданин не може да участва в активната политика. Политиката е непрофесионално занимание и коментатори, които считат, че има училища или академии за политици, дълбоко грешат. Има академии за висши администратори, но академии за политици няма. Оттам идват и нестабилните политически нагласи на избирателите и на доскоро действащи политици, които със своите политически еквилибристики дискредитират не само себе си, но и партията, която ги е излъчила за депутати. Всичко е въпрос на личен избор и на финансови средства. Някои от кандидат-депутатите просто си купиха избираемите места в листите – лоша политическа практика още от времето на управлението на Кобурга.
 • От ляво или от дясно идват по-силните послания в момента?
 • Посланията са част от политическата риторика на предизборната кампания – обещаващи, манипулативни, популистки. По принцип партии и политически кръгове, обозначаващи се като десни, използват в по-малка степен подобни похвати. ПП ГЕРБ в качеството си на дясноцентристка партия с огромен електорален потенциал не го прави и при нея надделява усещането за мисия и отговорно управление.
 • От гледна точка на политолога, научиха ли се вече българските граждани да разпознават популизма и да се пазят от него или все още се омайват от неща, които им се иска да чуват?
 • Популизмът е институционализирана политическа лъжа, но е присъстваща компонента на всяка изборна кампания. Както навремето твърдеше Ото фон Бисмарк, архитектът на Втория райх и обединител на Германия – политиката и наденицата си приличат по това, че обикновеният човек, в случая избирателят, не знае от какво са замесени. Оттук идва големия проблем – задкулисието. Задкулисието е енигмата. Енигмата е „наденицата”, съществуването на всяка политика. Без задкулисие няма политика. В това отношение ПП ГЕРБ е най-малко уязвимата формация, която се е поддавала на подобни изкушения. Винаги се явява самостоятелно на избори и не се е коалирала предизборно, участва в правителствени коалиции само тогава, когато това изпитание е крайно необходимо за защита на националния интерес.
 • Опонентите на най-голямата партия ГЕРБ често повтарят, че там няма достатъчно подготвени кадри. Коментарът ви за листите?
 • Мога да споделя впечатление за великотърновската листа, че е синтез на професионалисти, които добре познават държавната администрация, и граждани, които влизат в политиката за първи път. Съвместима колаборация между административната компетентност и иновационната ведомствена полезност. Тук не включвам персоналното усилие на кмета Даниел Панов за решаване на дълговата криза на ВТУ, която го запази като висше училище за обучаване на студенти и докторанти. Каквото и да си говорим, държавните и общинските власти помогнаха в решаваща степен университетът да добие финансова стабилност и в голяма степен да си върне блясъка, който притежаваше.
 • Как ще коментирате работата на служебното правителство. Зависимо ли е то от БСП?
 • Посредствено усилие на зависим човек. Досието „синдик” и нерегламентираното му усилие по казуса „Булгартабак“ го изхвърлиха като председател на българския парламент. Това лице се опитва да мобилизира антиГЕРБ вот, информиран, че ще бъде министър-председател по-дълго време от периода, в който той може да остане. Простичко е: ако бях областен управител или главен секретар на МВР, щях да го съдя за набеждаване. По тази тема ще бъда пределно кратък поради неинформираност за неговото назначаване за служебен министър-председател. Има анализатори, които са по компетентни по темата.
 • Какви изборни резултати прогнозирате?
 • Не бих спекулирал по темата. В случая „блуждаещият вот”, съставен от около 25 процента от избирателите, които не са свързани с големите партии, решава. Блуждащият вот се формира предимно от новопоявили се гласоподаватели, младежи, получили правото на първо гласуване, и от жените, значително по чувствителни към социално-икономическата конюнктура. Това, което е очевидно, е, че десноцентристките формации ще имат явен превес и в новия парламент. Коалиционно правителство е почти неизбежно. При мажоритарен вот в един тур нещата са ясни. Ясна е и перспективата. Моето мнение го оповестих. Негово Величество избирателят решава.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!