43 четения

Съдия-изпълнители продават над 100 къщи и ниви край Велико Търново

Частните съдебни изпълнители продават все повече селски къщи и ниви. Над 50 са офертите за публични търгове за различни постройки, намиращи се в близките до старата столица села. Някои от тях са луксозни и представляват цели палати, други са в лошо състояние и е нужен спешен ремонт, за да не се разпаднат. Общото и при двете категории къщи е, че собствениците им са теглили кредити за ремонт, но са престанали да ги обслужват.

Най-евтините постройки са на цени между 2200 лева и 10 000 лева и са разположени в по-далечните села спрямо Велико Търново. Нуждаят се от реконструкция и от години са необитаеми. Обикновено собствениците им са физически лица, които са ги купили с кредит и са смятали да вложат пари в ремонтни дейности. Впоследствие обаче са загубили работата си и са спрели да плащат вноските по заемите си. Най-скъпите палати пък струват между 150 000 и 280 000 лева. Обикновено това са малки семейни хотели, обясняват частните съдебни изпълнители. Има и луксозни къщи, ползвани като обикновен жилищен имот.

Частните съдия-изпълнители само през следващия месец са обявили продажби на повече 30 парцела и над 60 недвижими имота в различни села. Над 200 декара са обработваемите земеделски земи, които се продават в целия регион. Публични търгове са насрочени дори за съвсем малки ниви, чиято стартова цена е под 100 лева – най-евтино се продават 300 квадратни метра в Еленския балкан, за 77 лева. Най-голяма е офертата за 5 декара нива, отново в Еленския балкан, която струва 10 000 лева.

Основният проблем пред продажбите е ниската категория на земята – четвърта или пета, и затова купувачи се появяват много рядко. Атрактивните имоти обикновено се намират в Полскотръмбешко или Павликенско, където земята е плодородна и винаги се намират купувачи.

С. МАРИНОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!