87 четения

Търновският цар на гъдулката ще се снима в „Иде нашенската музика”

Галин Новаков свири класика, бални танци, рок и народна музика

 

КЛАСИКА, БАЛНИ ТАНЦИ, РОК И НАРОДНА МУЗИКА СВИРИ НА ГЪДУЛКАТА СИ ЕДИН ОТ НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ МУЗИКАНТИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ГАЛИН НОВАКОВ. Тази година той ще участва в прочутото предаване на Българската национална телевизия „Иде нашенската музика”. И ще стане първият търновец, който ще влезе в студиото на водещите Даниел Спасов и Милен Иванов. Освен това гъдуларят е и първият солов изпълнител в предаването, където обикновено гостуват формации и оркестри. При това Галин ще представи себе си и Велико Търново само с авторска музика.

„Да свириш авторска музика, е нож с две остриета, защото може да бъдеш напълно приет или тотално отхвърлен. Още повече че аз импровизирам на място, на мига, според вдъхновението, което имам в момента. Мога да сбъркам и да проваля изпълнението си, но пък тази тръпка е голям адреналин”, разказва Галин, който става част от музикантите в „Иде нашенската музика”, след като миналото лято спечелил за пореден път златен медал в Националния фолклорен фестивал „Фолклорен извор” в свищовското село Царевец. Там освен медала и грамотата той получил като награда и правото да свири в ефира на Българската национална телевизия.

Галин свири авторска музика на всички конкурси и събори, в които участва. Голяма част от импровизациите му отлитат просто във Вселената, ако никой не се сети на момента да включи телефона си за запис. Ако има запис, след това музикантът записва нотите, но ако няма – сътворената от него мелодия няма как да бъде съхранена. „Не мога да повторя нота от нея. Не знам как се случва тази магия, нямам обяснение, а и не търся такова. Просто стъпвам на сцената и започвам да свиря музиката, която чувам в главата си”, обяснява гъдуларят.

Галин Новаков свири на гъдулка от седемгодишен. Учил е тънкостите на инструмента в най-популярния ансамбъл на Велико Търново – „Българче”. Малчуганът попаднал в ансамбъла съвсем случайно. В семейството му други музиканти няма, така е той нямало от кого да наследи интерес към музиката. Родителите му решили да го запишат в танцовия състав, обаче местата били заети. „Явно майка ми е била твърдо решена да ми намери занимание в свободното време и ме остави в оркестъра. Избра ми най-трудния инструмент – гъдулката, и аз започнах да се уча да свиря при Веска Илиева. Ходех на солфеж, учих ноти, свирих. От Веска Илиева съм научил най-важните неща за този инструмент и от нея взех обичта към народната музика”, връща се назад във времето Галин. След това съдбата го срещнала с доц. Митко Димитров, който е главен диригент на оркестъра и до днес.

12 ГОДИНИ СВИРИЛ В „БЪЛГАРЧЕ” ГАЛИН НОВАКОВ, НО ВЕЧЕ БИЛ ЗАВИНАГИ ВЛЮБЕН В НАРОДНАТА МУЗИКА, ЗАТОВА И ОСТАНАЛ ПРИ НЕЯ. Започнал да свири в заведения и механи във Велико Търново и много бързо се превърнал в атракция, особено за чужденците, които го гледали безмълвни в ръцете, когато ги забавлявал с българска народна музика, с рок, валс, танго, че и класика дори на своята… гъдулка. „Класиката се свири най-трудно на този инструмент, защото е на практика най-далечният жанр. На пръв поглед изглежда дори невъзможно да изсвириш „Лебедово езеро” на гъдулка. Да не говорим за рок”, усмихва се Галин.

Миналата година той стигна до финала на „България търси талант”, където участва именно с класическо парче – „Полетът на бръмбара”. Няма ноти за това произведение за гъдулка, затова Галин решил сам да си нотира музиката и да си я направи подходяща за своя инструмент. Още в първия кръг накарал журито да говори за него, представяйки се с този полет и с песента „Чучулига” – комбинация от класика и бийтбокс. „Запознахме се на кастингите с бийтбоксъра Траян Христов и с него направихме тези две произведения така, че да звучат нечувано до този момент. Явно сме успели, защото стигнахме до финала измежду 10 000 кандидати”, казва Галин. Тогава само за неговото изпълнение още в първия кръг Любен Дилов-син, който е член на журито, натисна златния бутон. Това на практика изстреля търновеца и новия му приятел и колега Траян директно на полуфинала на шоуто.

Поредица от конкурси е спечелил Галин през последните няколко години. Само от „Фолклорен извор” има три златни медала от три участия в три поредни години. Първи е в с. Каран Върбовка, където се провежда фестивалът „От извора”, втори в Русе на „Златна гъдулка”, представял се е на съборите в селата Янтра, Ценово, Водица, Писарево, Поликраище… На 13-ия Черноморски събор „Евро фолк 2016” е удостоен със званието „Лауреат – първа степен” и всички признават, че неговата запазена марка е изпълнението на авторска народна музика. Гуна Иванова го е наричала „цар на гъдулката”, Любен Дилов-син – „извънземен музикант”, а той скромно признава, че не може да си представи живота си без гъдулката и музиката въобще, затова се е научил да свири на синтезатор и на акордеон.

Преди пет години е получил покана от художествения ръководител на групата за изворен фолклор към читалище „Сполука 1923” в Пушево Радка Григорова да се присъедини към тях и да участва във възстановката на автентичните им обичаи. Двамата заедно нотират автентичните песни на групата, които г-жа Григорова е описала в книгата си „Фолклорна съкровищница – Пушевските традиции някога и сега”.

Галин Новаков няма музикално образование, но за сметка на това има записи в няколко телевизии. Тази година решил, че е време да започне да учи, обаче пак не записал музикална педагогика или въобще някаква музикална специалност, а се захванал с етнология. „На стари години станах първокурсник, но тази специалност някак ме привлече. Вероятно защото е изучаване на традициите ни, а фолклорът е голяма част от нашите традиции”, усмихва се Галин, който е собственик на единствения музикален магазин във Велико Търново.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!