74 четения

Андрей Картунов: „Културата трябва да бъде приоритет на държавата“

Андрей Картунов е роден през 1988 г. в Горна Оряховица. Завършил Национално училище по изкуства „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе, със специалност „Пиано“ в класа на Веселинка Иванова. Специализирал в класа по пиано на проф. Михаел Уде в консерваторията в гр. Карлсруе, Германия. Лауреат на национални и международни конкурси. Участник в над 50 майсторски класа, сред които тези на Панчо Владигеров-внук, проф. Атанас Куртев, проф. Димо Димов, проф. Тамара Падубная и др.

Какво мотивира един пианист да навлезе в полето на политиката? Трябва да се променят много неща в държавата, особено в културата, категоричен е Андрей Картунов – кандидат за депутат от листата на коалиция „БСП за България“ под номер 7. Проблемите на хората, които професионално се занимават с изкуства, се коментират малко и никой не им обръща внимание.

Културата не е и не може да бъде сфера, от която се печели. Тя трябва да бъде приоритет на всяка една държава, на всеки един народ, който иска да запази своята идентичност. Две години работих в театъра (Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ – Велико Търново) и бях свидетел на липсата на елементарни условия за творчески труд, споделя Андрей Картунов. Делегираните бюджети, като единствен начин на финансиране на сценичните изкуства, ни вкарват в ъгъла. И този финансов механизъм трябва да се преразгледа и промени. Защото доходите са повече от смешни и унизителни, казва Андрей.

Като много от моите съученици от музикалните училища в страната, имах възможност да продължа работата си на сцена в Германия или в друга държава. Прибрах се, защото обичам България и това за мен не е шаблон, усмихва се Андрей Картунов. Смятам, че младите хора трябва да помагаме, за да се променят нещата и да спре този прословут преход, за който слушаме вече 27 години. Как? Аз съм човек, който, когато не е съгласен с нещо, просто търся промяната. Убеден съм, че ако стоим и си мълчим, керванът си върви и кучетата си лаят. Наскоро бях в моето музикално училище в Русе и говорейки с моите преподаватели, за кой ли път си казахме, че проблемите на хората, избрали да се занимават с музика, нарастват и сякаш институциите, от които зависи тяхното решаване, си затварят очите пред очевидното: а то е, че след 10 – 15 години в България няма да има музиканти, с болка споделя Андрей Картунов.

Кой е виновен? Виновни сме и ние от творческите гилдии, защото нещата са скачени дотам, че когато тръгне да се говори за протест в нашите среди, всеки го е страх да не бъде съкратен или уволнен. И това е основна причина да си пазиш хляба. Политиците също са виновни, защото позволиха културата да се сложи на пазарен принцип. Безработицата и насаденият страх в обществото, с които живеем, е един от мотивите ми да се кандидатирам за народен представител от листата на коалиция „БСП за България“. Културата ни възпитава в ценности и морал. Оцелели сме като нация и държава заради културата и религията си, сигурен е Андрей Картунов. Няколко са конкретните законодателни стъпки, според него, които трябва да бъдат предприети. Освен задължителното повишаване на парите за култура от 0.5% на 1% от БВП, необходимо е и приемането на национална стратегия за развитие на културата. Трябва да бъдат отчетени спецификите на всеки един регион, да бъдат ясно разписани ангажиментите на държавата и общината, кой къде да помага, категоричен е Андрей Картунов. Да се промени законът за меценатството така, че той да започне да бъде действаш, да заработи и текстът от закона за хазарта, в който е предвидено, че 10% от годишните залози трябва да влизат в националния фонд „Култура“. Тези три проблема, ако бъдат решени, ще съм удовлетворен от моето участие в предизборната кампания, казва Андрей Картунов.

Какво бих изсвирил в залата на Народното събрание ли? Иска ми се да изсвиря „Одата на радостта“ от Бетовен, но положението в момента е по-скоро като в „Полетът на валкюрите“ от Вагнер. Аз обаче съм убеден, че с волята на младите, мъдростта на дедите ни и таланта на целия народ на България искаме промяна и ще успеем да я получим, смята Андрей Картунов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!