83 четения

Велико Търново. Стотици почетоха 3 март и се включиха в голямото търновско хоро

СТОТИЦИ ВЕЛИКОТЪРНОВЦИ СЕ ВКЛЮЧИХА В ТЪРЖЕСТВЕНОТО ЧЕСТВАНЕ НА 139-АТА ГОДИШНИНА ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА РОДИНАТА ОТ ОСМАНСКО ИГО. Честванията започнаха пред сградата на общината с военен ритуал и издигане на българското национално знаме и продължиха около паметника „Майка България”, където търновският клуб „Традиция” подреди изложба на въоръжение от Руско-турската освободителна война.

„Трети март ни насочва към всички онези велики събития в българската история, които ни правят горди българи. Нека всички заедно работим мотото на 2017 г. и на следващите години да бъде „Родолюбие“! Родолюбието не означава страх, отхвърляне и омраза към различните. Родолюбието не означава загубата на човечност и потъпкването на основни човешки и граждански права. Родолюбието е способността на всички заедно да почувстваме пулса и ритъма на Отечеството. Както пише Васил Левски: „На нашето знаме… трябва да бъдат записани само три думи: „Свобода и всекиму своето!” Нека следваме неговия завет”, каза в словото си кметът на В. Търново Даниел Панов.

ВЪЗПИТАНИЦИ НА ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКАТА ГИМНАЗИЯ „ВАСИЛ ДРУМЕВ” ПРЕДИЗВИКАХА БУРНИ ЕМОЦИИ СРЕД ВСИЧКИ ПРИСЪСТВАЩИ НА ТЪРЖЕСТВОТО с литературно-музикалната си композиция „Аз съм българин”. Кметът Даниел Панов удостои младите хора, както и техния учител Камелия Станчева със старопрестолни грамоти с по един трибагреник. Грамоти получиха и учениците от Старопрестолната професионална гимназия по икономика и ПМГ „Васил Друмев”, които дебатираха по темата за българската свобода и идентичност в залата на музей „Възраждане и Учредително събрание”. Дискусията „Памет и мисъл за Трети март” бе част от общинската образователна програма „Велико Търново – корени и криле”.

След военния ритуал Даниел Панов, представителите на институции, сдружения, неправителствени организации, стотици великотърновци и гости на града, както и деца и ученици поднесоха венци и цветя пред паметника „Майка България”. Сред множеството бяха и голяма част от кандидатите за народни представители от Великотърновския избирателен район.

ОСВЕН ПРЕД ПАМЕТНИКА „МАЙКА БЪЛГАРИЯ”, ЦВЕТЯ И ВЕНЦИ БЯХА ПОЛОЖЕНИ ЕДНОВРЕМЕННО НА ОЩЕ 11 ПАМЕТНИКА В ГРАДА. Общоградската почит към героите, борили се за българската свобода и национално обединение, обхвана Арката на генералите, паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Стамболов, Никола Пиколо и на генерал Гурко, паметните плочи на загиналите във войните великотърновци и пощенски служители, Пирамидата на Независимостта, Паметника на обесените и паметника „Велчова завера”, паметната плоча „Възраждане и Учредително събрание”.

Веднага след официалния ритуал кметът на старата столица поведе голямо българско хоро, а след хората разгледа и изложбата на клуб „Традиция”. В експозицията имаше лични вещи, оръжия и нагръдни знаци на опълченци и на турски войници от времето на цар Александър II и Осман паша. Оръжията, с които са се били в Руско-турската война армиите, предизвикаха най-голям интерес сред търновци. Всички оръжия са оригинални – пистолети, пушки, ятагани и ножове, които са били на въоръжение в армиите на Русия и Турция и в българските опълченски дружини. Сред най-интересните екземпляри са пушката на родното опълчение – „Шаспо” от 1866 г., „Крънка”, „Бердана”, револвер „Смит и Уесън”, с които са били въоръжени руснаците. Сред руските оръжия са и две саби – офицерска и войнишка. Турските образци са „Хенри – Мартини”, „Снайдер”, „Уинчестър” от 1866 г., „Ремингтон” и разбира се, ятагани.

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *