Времето

Времето на 7 март, вторник: Облачно и дъждовно до петък, днес и утре сравнително топло

През нощта облачността временно ще се разкъса. Ще бъде почти тихо. Минималните температури ще бъдат между 5 и 8 гр. За района на В. Търново се очаква минимална температура около 6. През деня ще има значителна облачност, след обяд на отделни места е възможно да превали слаб дъжд. Ще духа слаб вятър от североизток. На отделни места е възможно вятърът временно да се ориентира от юг-югоизток и да се усили. Максималните температури ще са между 14 и 17, за В.Търново около 16 гр. Атмосферното налягане преди обяд ще продължи да се понижава, след обяд ще се повишава. Над западните и централните части на Стара планина облачността ще бъде значителна. На места са възможни слаби превалявания от дъжд. Ще духа силен вятър от южната четвърт. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 6. На 2000 м максималните температури ще бъдат около 1 гр. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 26.4 през 2002 г., а най-ниската измерена минимална температура е минус 15.7 през 1987 г. Слънцето ще изгрее в 06 часа и 43 минути и ще залезе в 18 часа и 15 минути. Фаза на Луната: 5 денонощия преди пълнолуние.

До петък ще има значителна облачност с превалявания от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър, във вторник и сряда от изток-североизток, в четвъртък и петък от север-северозапад. Валежите ще бъдат около и над 20 л/ кв. м. В събота се очаква временно подобрение на времето – облачността ще се разкъса и ще бъде променлива. Вятърът ще бъде от запад-северозапад и ще бъде слаб до умерен. В неделя, понеделник и вторник облачността ще се променя динамично, с временни увеличения до значителна и се очакват нови, предимно слаби превалявания от дъжд. Ще духа слаб вятър от западната четвърт.

В началото на периода – вторник и сряда, ще бъде топло. Минималните температури ще бъдат между 4 и 9. Максималните ще бъдат около 14 – 17, в отделни райони в равнините до 19. В четвъртък, петък и събота се очаква захлаждане. Минималните температури ще се задържат около 5 – 8 , максималните температури ще бъдат между 8 и 11, като в петък температурите ще бъдат по-ниски от тези в четвъртък. През следващите дни се очаква постепенно затопляне и минималните температури в понеделник и вторник ще бъдат между 4 и 9, а максималните ще бъдат около 15 – 18.

Над западните и централните части на Стара планина от вторник до петък ще бъде облачно с превалявания от дъжд, над 1700-2000 м дъждът ще преминава в сняг. Ще духа силен, на моменти бурен вятър, във вторник и сряда от юг-югоизток, в четвъртък и петък от север-североизток. В събота валежите временно ще спират и облачността ще се разкъса, но ще бъде предимно значителна. Ще духа умерен до силен вятър от северозапад. В неделя, понеделник и вторник облачността ще се променя динамично с временни увеличения до значителна и със слаби превалявания от дъжд да места. На височини над 1700-2000 м дъждът ще преминава в сняг. Вятърът ще бъде умерен до силен от запад-северозапад. Максималните температури на 1200 м във вторник и сряда ще бъдат около 6 – 7 гр. В четвъртък температурата ще се понижи и в петък и събота максималната на 1200 м ще бъде около 0 – 2. В неделя и понеделник максималните температури на 1200 м ще се повишат и ще бъдат около 4 – 5 гр. Във вторник се очаква ново захлаждане с температури около 0 гр. На 2000 м температурите през целия период ще бъдат с около 5 гр. по-ниски от тези на 1200 м.

НИМХ – Филиал Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *