9 четения

За осма година в Павликени се проведе „Битова вечер“, организирана от общински съветници от ГЕРБ

Пресъздаването на традиционни български обичаи бе заснето и кадрите влизат в музея

За осми пореден път в Павликени се проведе станалата вече традиционна „Битова вечер“. Събитието, което отново бе организирано и финансирано от общинските съветници от ГЕРБ, ежегодно се провежда по повод Деня на самодейното творчество – 1 март.

Своеобразният преглед на самодейността тази година бе насочен специално към пресъздаване на традиционни български обичаи. Повече от 150 участници бяха истински вдъхновени от идеята. Включиха се самодейци от повечето населени места в общината – от Караисен, Бутово, Горна Липница, Долна Липница, Недан, а също и от общинския център. Бяха пресъздадени автентични народни обичаи като „Димитровден“, „Иванови влачуги“ „По жътва“ , „Крадене на булка“, както и типичните за миналия век „Седянки“.

„Нашата цел е да съхраняваме старите български обичаи, тъй като в модерния забързан живот те остават на заден план и просто се забравят. Затова се погрижихме всеки един обичай да бъде заснет и от видеооператор, като така традиционните български обичаи от Павликенския край ще бъдат съхранени в архивите на Павликенския исторически музей“, обясни най-младият общински съветник и кандидат за народен представител в листата на ГЕРБ Венцислав Георгиев. По думите му, подобно мероприятие с пресъздаване на традиционни български обичаи не е правено досега в общината, което породи и големия интерес на уредниците от Исторически музей в Павликени.

В тазгодишното издание на „Битова вечер“ участие взеха и децата от ПГАТ „Цанко Церковски“ в Павликени с техните невероятни танци, както и клубът за фолклорни хора и танци „Извор“ от града.

Оценяващите от журито бяха много затруднени и възхитени от всички изпълнения, но все пак отредиха първото място за обичая „По жътва“ на самодейния състав при НЧ „Зора 1887″ – с. Горна Липница.

Кандидатът за народен представител от Павликени и десети в листата на ГЕРБ Венцислав Георгиев поздрави участниците и по случай Първи март лично закичи всеки от тях с мартеница.

Вечерта завърши с изложба на домашни пити, приготвени от участниците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!