8 четения

За четвърта поредна година Марк Антоний е N 1 в Арбанаси

За четвърта поредна жребецът Марк Антоний бе избран за най-гиздав кон в Арбанаси. Осемгодишният ат е собственост на бизнесдамата и футболен делегат на УЕФА Нели Лозева. Жребецът от немската порода холщайнер е отглеждан в конната база в Арбанаси, откъдето в събота излезе, воден от 12-годишната Елена Николова.

Над 1000 жители и гости на Велико Търново и архитектурния резерват празнуваха Тодоровден в селото. 17 коне и техните ездачи участваха в надпреварата. Подгласници на Марк Антоний станаха кобилата Катрин, яздена от Любомир Янков, и кобилата Калифорния с ездач Михаела Христова.

Кметът на община Велико Търново Даниел Панов поздрави победителите в състезанието и гостите на празника.

„Благодаря на всички родолюбци, които избраха Велико Търново и Арбанаси, за да отбележат националния празник на България и днешния Тодоровден”, каза в приветствието си Даниел Панов. Той разказа, че празненствата в Арбанаси по случай Тодоровден се провеждат за 27-ми път, а начало на традицията е дал президентът на клуба по конен спорт „Калоян 92” Михаил Костов, който в момента е в Южна Африка. „Честит имен ден на всички именици и на кмета на Арбанаси Тошо Кръстев”, завърши Даниел Панов.

В събота стана ясно, че Анна Ангелова е взела първо място на състезанието в ЮАР, а Ирина Николова се е окичила със сребърен медал. Кметът на Арбанаси Тошо Кръстев припомни, че състезателите на „Калоян 92” са заслужили правото си да представляват България в Южна Африка заради комплексната шампионска титла у нас.

Водосвет отслужи Великотърновският митрополит Григорий. За празничното настроение се погрижиха музикантите от духовия оркестър към Националния военен университет „Васил Левски”, както и младите таланти от великотърновското студио „Румина”. 300 кебапчета и 50 литра червено вино бяха осигурени за гостите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!