56 четения

Протеини в кръвта на комодския варан й придават антимикробни свойства

Учени изолираха протеини, които придават антимикробни свойства на кръвта на комодския варан и му помагат да избегне инфекции, съобщи ЮПИ.
Учените увериха, че фрагменти от антимикробните протеини могат да допринесат за разработване на нови лекарства, които са ефикасни срещи резистентните към антибиотици бактерии.
За комодския варан – вид гущери, които се срещат единствено в Индонезия, вредната бактерия е своеобразно главно оръжие. В слюнката на тези гущери се съдържат най-малко 57 вида бактерии. Учените смятат, че бактериите помагат на комодските варани да повалят жертвите си.
Предишни изследвания разкриха, че тези гущери са имунизирани срещу микроби в слюнката си. Експерименти показаха, че серумът отключва антибактериална активност у комодския варан.
Учени от университета Джордж Мейсън във Вирджиния решили да проверят дали ще могат да изолират катионни антимикробни пептиди – ключови протеини за имунната система на много животни, от кръвта на комодския варан така, както успели да ги изолират от кръвта на алигатор. Целта била да се разшири приложението им за терапевтични изследвания.
Катионните антимикробни пептиди са с положителен заряд. Затова бил използван гел с отрицателен заряд, за да може протеини да бъдат уловени и изведени извън кръвта на комодския варан. Така били складирани 48 потенциални катионни антимикробни пептида, които учените дешифрирали с помощта на масспектрометър. Всички пептиди произлезли от протеина хистон, за който е известно, че притежава антимикробни свойства. Учените синтезирали и тествали 8 от пептидите срещу бактерията Pseudomonas aeruginosa и златистия стафилокок. Седем от пептидите се оказали ефикасни срещу двете бактерии, докато осмият бил неефикасен срещу Ps. aeruginosa.
Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Proteome Research.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!