10 четения

Световният шампион Веселин Топалов дойде във В. Търново, за да подкрепи Весела Лечева

СВЕТОВНИЯТ ШАМПИОН ПО ШАХМАТ ВЕСЕЛИН ТОПАЛОВ ДОЙДЕ ВЧЕРА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ЗА ДА ПОДКРЕПИ ВЕСЕЛА ЛЕЧЕВА В КАНДИДАТУРАТА Й ЗА НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ. Двамата големи спортисти се срещнаха в предизборния щаб на „БСП за България“, където ги чакаха 21 малки шахматисти от Велико Търново.

„Много съм щастлив, че имам възможност да подкрепя Весела Лечева в кампанията й за депутат. Най-големите успехи на българската шахматна федерация съвпаднаха с мандата й като министър на спорта. Тя знае от какво има нужда родният спорт. Знае го и като спортист, и като политик и аз силно се надявам, че тя отново ще бъде избрана. Не мога да си представя, че може да има по-полезни хора за българския спорт от нея. Тя може да ни представлява нас като спортисти. Може да представлява България и най-важното, може да взима решения в политиката. Можем да й се доверим“, заяви Веселин Топалов. Световният шампион призна, че винаги е изключително развълнуван да стои редом до Весела Лечева и заради многото титли, които има тя като спортист. „Осем пъти е европейски шампион, пет пъти е световен шампион и два пъти сребърен медалист от олимпиади. Някой ден някой от вас може би ще разбере сам какво означават тези успехи“, обърна се към децата Веселин Топалов.

„Аз не мога да не съм благодарна за тази подкрепа, защото Веселин Топалов е един от най-успешните български спортисти. Сигурна съм, че тази среща ще остане завинаги в сърцата и в паметта на децата, което е всъщност от най-голямо значение. За съжаление, България е длъжник на тези деца. Държавата трябва да им осигури условия за спорт всеки ден, защото само ако има къде да тренират, децата ще се занимават с любимия си спорт“, заяви и Весела Лечева, която е водач на листата на партия „БСП за България“. Олимпийската шампионка сподели още, че преди време, когато България е обсъждала домакинството си на едно от големите състезания в шаха, първият град, който е бил дискутиран като домакин на турнира, е бил именно Велико Търново. Весела Лечева каза, че каузата не е изгубена и старата столица има реални шансове да посрещне най-големите имена в този спорт.

На 21 дъски игра вчера Веселин Топалов и призна пред своите млади партньори, че той винаги е бил най-сериозният си противник. „Шахът е такава игра, че ако вие не допуснете грешка, аз не мога да спечеля партията. Аз съм губил винаги, когато съм се колебал, когато съм допускал грешки или съм сядал да играя с убеждението, че ще изгубя“, каза шампионът.

С. БОЯНОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!