34 четения

Селски референдум решава дали да се даде 6 дка парк за 480 лв. наем на месец

Шемшево раздвоено дали в селото да има… тенис кортове

ПЪРВИЯТ В РЕГИОНА ИМПРОВИЗИРАН СЕЛСКИ РЕФЕРЕНДУМ Е НАСРОЧЕН ЗА ДНЕС В 18 ЧАСА В ШЕМШЕВО. Темата му засяга съдбата на 6 дка парк в центъра на селото, който е желан от частна фирма. Жителите на едно от знаковите села в община Велико Търново трябва да решат дали е удачно теренът да се даде поне за 10 години напред на дружеството, което ще плаща по 480 лв. месечно на общината срещу правото да експлоатира комплекс, който ще изгради тук. Казусът бе разискван и на последната сесия на местния парламент, но бе отложен именно заради днешното събрание и мнението на жителите. „Времената са модерни, в миналото подобни референдуми по селата е имало за училища и читалища, а сега – за заведения и кортове. Бабите не са заинтересовани, но пък младите ги вълнува”, коментират местните.

ПАРКЪТ НА ШЕМШЕВО Е ИСКАН ОТ БИЗНЕСМЕНА ПАРАШКЕВ ДИМИТРОВ, който оперира с недвижими имоти за създаването на частен тенис комплекс. Мястото е в самия център на кокетното село и край него минава основният подход към Керека, Буковец и още няколко населени места. Мненията за разпореждането с терена са поляризирани и затова общинските съветници отложиха казуса до провеждането на събранието. Противниците на идеята за тенис комплекса и заведенията са депозирали специално възражение до кметството, в което казват, че с влизането във владение на частниците ще бъдат унищожени петдесет половинвековни дървета, както и паркът на Шемшево, който е с обща площ от 8 дка, а срещу нищожно ниска цена 6 дка от него ще бъдат частно владение за 480 лв. с ДДС. Кмeтът Киpил Ангeлcки обаче смята, чe e вaжнo дa нe ce гyби инвecтитopът. „200 – 300 хиляди лeвa нe идвaт вceки дeн в ceлo Шeмшeвo. 330 житeли ca ce paзпиcaли и ca cъглacни дa имa тeниc кoмплeкc, a oпoзициятa, кoятo cъздaвa пpoблeм, e oт 7 – 8 дyши”, категоричен е той. Ситуацията е патова, тъй като инвеститорът вече е получил конкурентни предложения за изграждането на комплекса си за тенис от Община Горна Оряховица. „Борба” ще следи необичайния референдум и своевременно ще ви информира за случващото се около инвестицията.

Стилян НАЙДЕНОВ

Един коментар за “Селски референдум решава дали да се даде 6 дка парк за 480 лв. наем на месец

 • 06.03.2017 в 23:58
  Permalink

  Паркът в с.Шемшево е неговият бял дроб, заедно с малко останалите дървета в бившето училище.При положение,че от изток и запад селото е обградено от фабрики за производство на пластмаса,свинарник и още някое „чисто производство“,а почити в центъра се намира новопостроен сервиз за ремонт на автомобили,отдаването на тия площи за тенис кортове и изсичане на дърветата е пълно БЕЗУМИЕ.
  Паркът е създаден с доброволният труд на нашите родители преди повече от 50 години и не бива да се подарява на някакви си концесионери,преследващи само печалби.
  Това ли е единственият източник за инвестиции,господа управляващи селото в момента?
  Категорично НЕ на този проект! Детските ми години са минали в Шемшево и от все сърце желая неговото по-добро настояще.
  Все пак е село,а не спортен комплекс,нали!?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *