20 четения

Ще работим за модерно професионално образование, изграждащо култура и национално самосъзнание

Днес всички партии обещават, че образованието е приоритет за тях. Това е добре. Това означава, че от всички можем и трябва да изискваме като граждани да си изпълнят ангажимента. Кой може и кой знае какво и как да направи в българското образование – всеки ще прецени сам. Ние, от великотърновската листа на „БСП за България“, имаме самочувствието да ви гледаме в очите, защото винаги сме предлагали добрите решения. Винаги сме се противопоставяли срещу хаоса, който днес цари в образователната система. И днес знаем, че стъпвайки на традициите и с грижа за всяко българско дете, нашите идеи са онова, което ще донесе промяната.

 • Ние ще направим цялостна ревизия на образователната реформа. За да спрем деградацията на българското образование, трябва да премахнем принципа „парите следват децата“. Предлагаме адаптирани към демографските условия делегирани бюджети в детските градини и в средните училища. Това означава – гарантирани разходи за издръжката и развитието на материалната база; единни разходни стандарти, по-значимо диференцирани по видове дейности и по типове селища; надбавки за трудни условия (10% за гранични райони); годишни надбавки за постигнато качество.
 • Ще коригираме Закона за предучилищно и училищно образование и подзаконовата нормативна база. Важното, което искаме да постигнем, е:
 • Актуализиране на учебните програми от 1-ви до 12-и клас
 • Възстановяване на междупредметните връзки в учебните планове програми. Реабилитиране на националната история и литература в тях
 • Оценяване на ученика и възможност за повтаряне на клас в началния етап
 • Един учебник по предмет; неограничен брой учебни помагала. Отговорност на МОН за качеството; достъпна цена
 • Право на центровете за личностна подкрепа и развитие да издават легитимен документ за придобита професионална квалификация, ключови компетенции и умения
 • Балансиране на правата и на отговорностите на обществените съвети и на училищните настоятелства. Регламентиране ролята на синдикатите.
 • Създаване на Научен институт по образованието
 • Учителите са двигателят на модерното образование. Предлагаме увеличаване на учителските заплати с не по-малко от 15% през първата година на мандата, 40% в края на мандата. Ще включим учителската професия в списъка на регулираните професии и ще актуализираме държавния стандарт за развитието на учителя.

Нашата цел е да намалим неграмотността и неравенствата между децата. Това означава – дългосрочна национална програма за кадрово, материално и финансово осигуряване на предучилищните и училищни институции на средноевропейско равнище. Тя трябва да осигури материална база за целодневно обучение, държавни стандарти за училищната среда, учебен процес, насочен към съобразяване с индивидуалните интереси и възможности, закрила на талантливите деца, подкрепа на децата със СОП, грижа за здравето на учениците и връщане на училищните лекари (достижение, което ГЕРБ премахна), стандарти за спортна инфраструктура, възстановяване на държавните и общински бази за отдих.

Ние ще работим за образование модерно, професионално и обвързано с пазара на труда. Образование, което заслужават децата ни. Образование, изграждащо култура и национално самосъзнание!

Един коментар за “Ще работим за модерно професионално образование, изграждащо култура и национално самосъзнание

 • 06.03.2017 в 15:15
  Permalink

  Ейиии като тумор сте…нема спасение от вас

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!