12 четения

Eлена. Първокласници се врекоха във вярност на България

С издигане на родния трибагреник започна тържественото честване на националния празник в Елена. Жители и гости на възрожденския град отдадоха почит към героите, жертвали живота си за свободата и независимостта на България, сведоха глави в знак на признателност към нашите освободители.

В празничното си слово кметът инж. Дилян Млъзев подчерта, че 3 март бележи края на една война в името на вярата, война, която реализира саможертвите и мечтите на безброй революционери и книжовници, едно родолюбиво дело, което днес ни дава самочувствието, че свободата си не сме получили даром. Градоначалникът припомни и заслугите на еленчани, които преди 140 години участват самоотвержено в боевете край Елена и Марян редом до руските войни и опълченците. Община Елена ще отбележи достойно 140-ата годишнина от тези паметни събития, за които историците недвусмислено твърдят, че са важни за успешния изход на войната. Ще бъде създаден инициативен комитет, чиято цел е да привлече широк кръг от хора за организиране на поредица изяви в знак на преклонение и благодарност пред паметта на героите.

Молебен за здраве и благоденствие на еленчани отслужи отец Милен, поднесени бяха венци и цветя пред Паметника на свободата.

По време на тържественото честване първокласници от СУ „Иван Момчилов“ се врекоха във вярност на България. Пременени в народни носии, със знаменца в ръцете, децата развълнувано произнесоха силните думи: „Заклевам се, дори и в труден час, най-святата ми мисъл да е тази: с делата си и с думите си аз България в сърцето си да пазя“.

С този ритуал Елена е един от първите градове, станали съпричастни на родолюбивото начинание под надслов „Клетва на първокласника“. За спомен от този вълнуващ момент децата получиха клетвен символ и книжки от общината и училището.

В празничната програма вокална група „Незабравими мелодии“ се предстви с възрожденски песни, а танцова формация „Балканджийче“ изпълни народни танци. Празникът завърши с голямо хоро на центъра на града, на което се хванаха и млади, и стари.

Мария СИМЕОНОВА

Снимки Христо СТОЯНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *