188 четения

Доц. д-р Милен Михов – водач на „Обединени патриоти” за Великотърновска област: „Властта е власт и има смисъл само когато служи на народа”

„Днес всички ни убеждават, че битката на предстоящите избори е между двата „гиганта” ГЕРБ и БСП, което, ако не беше невярно, вероятно би било смешно. Битката е между онези, които управляваха страната и са отговорни за нейното състояние, и тези, които не влязоха в управлението на страната и не приеха министерски постове, но не предадоха идеята за промяна. Носителите на тази идея сме ние, от „Обединените патриоти”, и промяната е много по-близо, отколкото си представяме”, категоричен е доц. д-р Милен Михов, водач на листата на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, „Атака“ и ВМРО“ за Великотърновски избирателен район. Историкът и бивш народен представител в 43-тото Народно събрание е познат на търновци с активната си политическа дейност и изявите му като член на клуб „Традиция”, пазещ българския дух и обичаи.

Доц. д-р Милен Михов е родом от Стара Загора, където се заражда и мечтата му да учи история. Споделя, че три пъти кандидатства във Великотърновския университет, докато го приемат да учи желаната специалност. Битката за търновската алма матер е жестока, тъй като за 20 места, от които само пет за момчета, кандидатстват 1500 души. След като завършва история във ВТУ, е разпределен да преподава в XII Основно училище в Стара Загора. Учителстването му е кратко и продължава само една година, защото печели конкурс за асистент в търновския университет, където преподава и до днес. През 1994 г. става част от ВМРО, която е и единствената партия, в която членува, въпреки че три пъти му предлагат да стане част на БКП, но категорично отказва, макар това да е носело определени привилегии.

„Заниманията и научно-изследователската дейност ме отведоха към ВМРО. Когато влязох в нея, тя бе обществена организация, в която можеха да членуват всички български граждани независимо от политическите си пристрастия. През 1997 г. ВМРО, като член на голямата коалиция на СДС, взе решение да регистрира своя партия за участие в политическия живот и тогава се създаде ВМРО – БНД”, разказва доц. д-р Милен Михов.

Зад гърба си има пет мандата като общински съветник от ВМРО в местния парламент във Велико Търново. Той е и един от най-активните съветници, участващи в местната политика. А едно от нещата, които определя като голям успех, е инициативата за създаването на местната програма за асистирана репродукция, по-известна като „Ин витро”. Тя бе създадена през 2011 г. и продължава и до днес, подпомагайки все повече семейства да сбъднат мечтата си да имат дете. Инициативата бе част от национална кампания на общинските съветници от ВМРО в цялата страна. А първото бебе, което се появи на бял свят благодарение на програма в старата столица, е малкият Стефан, чийто кръстник стана доц. д-р Милен Михов. Самият той е баща на три деца и дядо на две внучета.

От 2014 г. е избран за народен представител в 43-тото Народно събрание. Зам.-председател е на парламентарната комисия по образование и член на комисията по отбрана. Затова и бъдещите му усилия ще бъдат насочени към реформи в сферата на образованието и науката, както и в областта на отбраната и националната сигурност. От миналата година по време на конгреса на ВМРО историкът бе избран за зам.-председател на партията.

ОСВЕН С НАУЧНАТА МУ И ПОЛИТИЧЕСКА ДЕЙНОСТ ТЪРНОВЦИ ПОЗНАВАТ ДОЦ. Д-Р МИЛЕН МИХОВ И КАТО ЧЛЕН НА НАЦИОНАЛНО ДРУЖЕСТВО „ТРАДИЦИЯ”, от което е част повече от десет години. Уроците по родолюбие, многобройните възстановки от епични битки и редица експозиции, свързани с националните ни празници, са само част от изявите на клуба. Другата голяма страст на доцента по история са трабантите, а самият той дефилира с личния си автомобил в ежегодния трабант фест в старата столица. Заедно със свои съмишленици създават ретро клуб „Трабант”, на който става председател. Разказва, че първата му кола е именно трабант, купен преди близо 30 години. Определя я като практична, удобна и лесна за поддръжка кола и дори паркираше компактното возило пред парламента. Категоричен е, че не изневерява не само на любимата кола, но и на политическите си убеждения. Вярва, че времето на либерализма си отива и идва времето на национализма не само в България, но и в Европа. Смята, че едно от нещата, които страната ни загуби през годините на прехода, е именно увереността в собствените ни сили и способности.

„Още от 1990 – 1994 г. говорим, че властта е власт и има смисъл само тогава, когато служи на народа си. Нито Москва, нито Вашингтон, Брюксел или Анкара ще решат нашите проблеми. В началото на 90-те години скъсването със Съветския съюз и Варшавския договор изглеждаше логично да доведе до възраждане на националната държава. Ние и до днес не сме променили своите възгледи и ценностите, към които се стремим, и виждаме, че голяма част от хората осъзнават, че държавата трябва да бъде отговорна пред собствените си граждани, а не пред чуждите дипломати”, категоричен е доц. д-р Милен Михов.

Весела БАЙЧЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *