153 четения

Д-р Валентин Точков, кандидат за народен представител в листата на ГЕРБ „Електронна здравна карта на България ще подреди системата”

„ТЕЖКА И БОЛЕЗНЕНА ТЕМА Е ТАЗИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО. Заради въпросите, които още трябва да решим, и заради усещането, че след толкова години реформи има още много неща, които трябва да се променят. Но пък не можем да спрем да говорим и да правим каквото е нужно”. Така започва разговорът ни с д-р Валентин Точков, педиатър, началник на детското отделение в областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Организатор на първата национална конференция по детски болести в България. Член на управителния съвет на Българска педиатрична асоциация и номер дванадесети в кандидат-депутатската листа на политическа партия ГЕРБ.

Заради убеждението, че може да е полезен за родното здравеопазване, д-р Точков е приел да влезе в политиката. Признава, че няма егото на онези политици, за които е учил в часовете по българска история, затова и не се бои, че някой ден може да започне само да политиканства и да изгуби доверието на своите пациенти и избиратели.

„Моите пациенти са все малки деца, те са чисти души и лесно можеш да спечелиш доверието им, но бързо разбират, ако се опиташ да ги излъжеш. Преди години осъзнах, че мога да работя с тях добре и сега вече не мога да си представя, че мога да общувам с пораснали пациенти”, усмихва се д-р Точков.

ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЕЛЕКТРОННОТО ДОСИЕ НА ПАЦИЕНТА Е НАЙ-СЕРИОЗНАТА РЕФОРМА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НИ, КОЯТО НЕ ТЪРПИ ВЕЧЕ ОТЛАГАНЕ, убеден е кандидатът за народен представител. Когато това досие стане факт, пациентът ще има цялата информация за това при кои лекари е бил, какви изследвания са му правени, т. е. ще бъде отлично информиран за своето здравно състояние. Но информирани ще бъдат и лекарите му, което е от особено значение за лекуване на заболяването. „И още нещо се надявам да се случи – въвеждането на т. нар. диагностично свързани групи. Те са много важни, защото ще ни дадат поглед върху цялата картина. Ние като лекари ще знаем как комплексно да лекуваме болния. Сега третираме индивидуалното заболяване, защото нямаме информация за миналата история на човека. А не е нужно да си лекар, за да се досетиш, че настоящото заболяване може да си има история, че, ако се повтарят симптоми, това не е случайно”, казва още д-р Точков. И допълва, че самият той е убеден, че болничното лечение трябва да бъде редуцирано като време, което и за пациента е добре, защото оздравяването върви по-бързо, когато човек си е у дома и под наблюдението на личния лекар.

„Клиничните пътеки компрометират нас, лекарите, пред пациентите ни. Човек трябва да остава в болницата, колкото е нужно за лечението му, не колкото повелява пътеката. Не съм щастлив и когато изписваме пациенти, защото е свършила клиничната пътека. Хората си тръгват неудовлетворени от нас и, което е по-важно, недоизлекувани. Същото е и когато ги задържаме, защото пътеката не е свършила, а те са вече здрави”, признава д-р Точков.

НАЛОЖИТЕЛНО Е ДА БЪДЕ ИЗРАБОТЕНА И ЕЛЕКТРОННА КАРТА НА БЪЛГАРИЯ, КОЯТО ЩЕ ПОКАЖЕ КЪДЕ КАКВИ БОЛНИЦИ И СПЕЦИАЛИСТИ СА НУЖНИ, колко лични лекари. „Електронната карта ще подреди системата, защото в момента като че ли нещата са повече хаотични. Защото въпросът не е да има болници, а да ги има където са необходими”, категоричен е кандидатът за народен представител от листата на ГЕРБ.

Д-р Точков казва, че откъм здравно обслужване нашата област е добре структурирана и това може да бъде направено в цялата страна. „Ние тук имаме една многопрофилна болница и три районни, които са в Горна Оряховица, Свищов и Павликени. Не се чувства липсата на закритите болници в Елена и Полски Тръмбеш. Това намерение за изграждане на нов спешен център ще ни издигне на още по-добро ниво. Но на всички трябва да е ясно, че болничното лечение е скъпо лечение. И постъпването в болница трябва да бъде последният етап. Много по-добре е да наблегнем на доболничното лечение. Ако вече няма накъде и се налага престой в стационар, да, но не е нужно човек да лежи в болница, ако може да избегне това”, обяснява лекарят и дава пример с европейските страни, които са изградили здравеопазването си именно на тази основа – доболнично лечение и, разбира се, превенция.

28 ГОДИНИ Д-Р ТОЧКОВ РАБОТИ КАТО ЛЕКАР, НАСЛЕДИЛ Е ПРОФЕСИЯТА ОТ РОДИТЕЛИТЕ СИ И ВЕЧЕ НЕ ЗНАЕ ДАЛИ БИ МОГЪЛ ДА НЕ БЪДЕ ДОКТОР. Признава, че се чувства много щастлив, когато види оздравели малките си пациенти и да ги изпраща усмихнати вкъщи. „Но дори и болни, децата са толкова щедри на радост и светлина. Честни са, не лъжат нито за болката си, нито за емоциите си. Децата ме зареждат, учат ме да бъда позитивен и аз съм станал позитивен човек. Обичам работата си и тя винаги ще е номер едно в моя живот”, усмихва се д-р Валентин Точков. 27-годишният му син също е лекар. Е, не е избрал да лекува деца, посветил се е на ортопедията и травматологията и работи в София, но това, че е тръгнал по пътя на баща си, е достатъчен повод за гордост.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “Д-р Валентин Точков, кандидат за народен представител в листата на ГЕРБ „Електронна здравна карта на България ще подреди системата”

  • 07.03.2017 в 14:39
    Permalink

    Това са пълни глупусти има нужда от затворените болници ! Как ще няма ! А във Търновската болница са само аматьори! Много е страшно да попаднеш там ! То като няма мислещи и знаещи каква карта им трябва ! От опит го знам ! Умориха баща ми !

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!