321 четения

Лют спор между собственичка и строител заради сглобяема къща в Леденик може да стигне до съда

Проверка по сигнал в редакцията


 

Марияна Желева и мъжът й Стоян Динев винят Боян Иванов в неизпълнение на гаранцията и искат санкции, той отрича

ЛЮТ СПОР МЕЖДУ СОБСТВЕНИЧКА НА СГЛОБЯЕМА КЪЩА В ЛЕДЕНИК И ИЗПЪЛНИТЕЛЯ НА ПОРЪЧКАТА БОЯН ИВАНОВ може да стигне до съд, установи репортерска проверка по сигнал в редакцията вчера. Да видим какво не е свършил строителят на готовата къща за над 22 000 лева, ни извикаха Марияна Желева и мъжът й Стоян Динев, който от над 20 г. живее в Чикаго, вестникар, собственик на радио и в бизнеса с приложения за мобилни телефони. Марияна пък била 12 г. на гурбет в Испания и като се върнала, решила върху празно наследствено място в Леденик да си направи сглобяема къща. За фирмата на Боян Иванов научила от интернет и харесала офертата. Двамата сключили договор и строежът започнал. От месеци къщата е готова, но по нея има доста дефекти, които според Марияна и Стоян влизат в клаузата за 10-годишната гаранция по контракта.

СТЕНИТЕ СА ИЗКРИВЕНИ, ИМА ОЛЮЩЕНИ МАЗИЛКИ, ПРОБЛЕМ в тоалетната, почвата встрани от къщата се свлича, защото постройката е в земята, а не на постамент, дървените греди не са довършени.

„Разговаряхме с Боян още през октомври 2015 г., срещахме се, аз го намерих в интернет и офертата много ме устрои. Строителството започна през април следващата година. Дадохме му проект. Строителят обаче първо не спази сроковете. Сключихме договор, за който той ми каза, че е само формален и реално няма да важи. Но ние имаме договор с подписи и печати, който за мен не е изпълнен“, започва своя разказ Марияна. Още в началото на строежа тя и Стоян установили, че къщата е един метър по-тясна от проекта, но това било оправено, верандата не била довършена и останала с дървени греди, без да са донаправени. После тръбите на банята не били сложени на място и досега сифонът връщал и миришел. Съвсем наскоро стените пък се изкривили и мазилките вътре започнали да се лющят.

„Всички тези подробности и детайли ние ще ги предоставим на съда. За мен основното е неприемливо отношение към клиента. Пращаме нотариална покана за неизпълнение на договора и след като изтече срокът, почваме дело, колкото и дълго да продължи то в България. Ако подобно нещо се случи в Америка, санкциите против съответната фирма са сериозни, а общественото недоверие към такива строители е страшно“, коментира Стоян Динев и уточнява, че подобни проблеми стават при строителство, но не може изпълнителят да не ти обръща внимание, след като е взел парите, които съвсем не са малко. Той самият звънял на Иванов, писал му съобщения, но строителят не поел диалог. Марияна пък казва, че не й вдигал дори телефона си.

НИЕ ПОТЪРСИХМЕ ТЪРНОВЕЦА БОЯН ИВАНОВ и го попитахме за въпросния проект на Марияна Желева в Леденик.

„Нямам никакви рекламации вече 10 години откакто правя този бизнес. За проблем на този обект не знам и никой не ме е търсил. Звъня ми някакъв мъж, но аз с него отношения нямам. В договора има клауза за гаранцията от 10 г., която поема фирмата. Тя обаче не се отнася за клиенти, които са си наемали външни услуги за извършване на работа по къщата“, каза Боян Иванов. Той се сети, че преди това Желева била ползвала елтехник за промяна на елинсталацията, което пък в никакъв случай не влизало в гаранционното обслужване. После бизнесменът обеща да види за какво става дума, ако се свърже с него самата Марияна Желева, клиент по договора, която всъщност след завършване на къщата била много доволна и дори му пратила доста други мераклии за сглобяема къща.

МАРИЯНА ОБАЧЕ КАЗВА,ЧЕ ОСВЕН ВСИЧКО ДРУГО ИНСТАЛАЦИЯТА Е БИЛА направена с двужилни вместо с трижилни кабели и след като извикала специалист да свърже къщата с тока, й казали, че това никой няма да й приеме. Заради това се наложило всичко да се прави наново и да се сложат трижилни кабели по стандарта. Още тогава тя се обадила на Боян Иванов да си поправи инсталацията, но той отказал, казал й, ако има човек, да го извика и щели да приспаднат от парите. Сега обаче казва, че гаранцията не важи, защото в обекта има чужда намеса. Дали въпросният договор, който има подписи и печат на фирмата на строителя, но няма други заверки, е действителен, може да каже само съдът и вещо лице, което оцени дефектите по направената сглобяема къща. Пък може и двете страни да се разберат без Темида, защото Марияна все пак призна, че къщата е топла през зимата и хубава за живеене.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

12 коментара за “Лют спор между собственичка и строител заради сглобяема къща в Леденик може да стигне до съда

 • 07.03.2017 в 13:24
  Permalink

  Защо ни занимавате с „Разни“? Всеки идиот знае, че тия къщи се строят на постамент. Построили къщата на земята, ами да са внимавали. Казали им, че договорът не важел. ами в тоя момент да са им светнали лампите, стига с тия глупости. Живели или живеят в Чикаго, в Испания. е. и какво, това не им е попречило да знаят как стават нещата у нас! Ако било в Америка, ако. ама не е. Или са забравили България? Ами тя ще ги подсети сега. Но и в Америка се случват подобни неща. Така че. стига сте ни занимавали с подобни неща, които се случват навсякъде по света, когато не си отваряш лично очите!

  Отговор
  • 07.03.2017 в 13:40
   Permalink

   Ами това е проверка по сигнал в редакцията -с това хората занимават вестника, това отразява.Вие защо не си направите труда да подадете сигнал за нещо и да ви се отговори след проверка . Пък и какво значи „стига сте ни занимавали „? Много елементарно отношение към чуждия проблем . ..

   Отговор
  • 07.03.2017 в 15:54
   Permalink

   Как да разбираме мнението Ви – виновни са клиентите, защото са били балъци? А тарикатина е юнак, вижте как хитро ги е метнал…. Зад това прозира май желанието да сте тарикат, без тарикалтлък нищо не се печелило! А живеенето в България е сигурно някаква специална квалификация, нали? Жалки работи!

   Отговор
   • 07.03.2017 в 21:12
    Permalink

    До Асен. Ако се обръщате към мене това означава, че нищо не сте разбрал от написаното от мене. За какви балъци и за какви юнаци говорите, с какво право си позволявате да намеквате на чия страна съм аз и с какво право си позволявате да ми говорите с тоя тон! Това говори само за Вас! Факт е, че въпреки най обширното описание на случая, ние не сме тия, които ще съдим и ще кажем кой е прав и кой не. По долу форумец е написал коментар, който изчерпва темата. Никой не строи такива къщи на гола земя. Никой разумен човек не подписва договор при казване открито. че тоя договор не важи! И какво ми намеквате за България? Аз казвам само, че когато не се внимава. подобни случаи се случват навсякъде по света.

 • 07.03.2017 в 14:38
  Permalink

  Лесно е да хулим, когато не се случва на нас. Все пак никой клиент не е длъжен да е запознат в детайли със всяка една дейност, която го заобикаля или с която се сблъсква в живота. Нали ако можеше всеки сам да си го направи, нямаше да има фирми изпълняващи такава дейност. Факт е че това строителство е ново за България и тепърва се развива, като се има в предвид и какъв ни е манталитета това е идеално поле за такъв тип измами. Жалко е че заради такива, като този изпълнител, може би доста хора ще се замислят дали да предпочетат такъв вид строителство…

  Отговор
 • 07.03.2017 в 17:11
  Permalink

  E pa toa za $10,000 tzirk pravi ..che se obajdal na vesnika daje..za tez pari kvo ochakvash..20 godini v chicago ? pone edna selska kushta da beshe kupil da ia postegnesh ili kato si 20 gidini v chicago da si si postroil edna s basein…hahaha..

  Отговор
 • 07.03.2017 в 17:44
  Permalink

  Тия къщури са бошлаф работа в България. Тук го няма знанието как да се строят, така че след време да не правят проблеми, а има купища подводни камъни в технологията. Хайде, ако човек сам си докара 2 бракувани контейнера на вилата и си ги „изпъне“ през лятната отпуска с помощ от приятел – бива. Като се запролети да си пиеш вечер ракията на верандата на рахат под чадъра – не е зле!

  Отговор
 • 07.03.2017 в 18:53
  Permalink

  Прави сте, проверката е по сигнал в редакцията. Но описанието е много обширно, като че ли ние ще съдим по случая. Не е вярно, че не съчувствам. но толкова много наивност ми става просто подозрителна. Живели в Чикаго, в Испания, е и, ако не се внимава тия случаи могат да се случат навсякъде. А да не говорим, че договорите са договори , трбва да се четат и ако някой ти каже, че договорът е само така, това трябва да ти отвори очите, а да не говорим, че тия къщи се строят на здрава цементова площадка. Така че кой крив и кой прав. това ще прецени съдът. Според мене, описаното е много обширно , твърде много.

  Отговор
 • 07.03.2017 в 19:47
  Permalink

  Много правилно, че ако някой друг е правил ремонти на нещо в гаранция как производителя да ти приема рекламации… Идва елекричаря прави дупки, реже, прокарва кабели през греди и стени после къщата ти уляга и ти търсиш строителите. И как къщата не е на постамент а на какво е. Отстрани пръстта какво общо има строителя с нея? Не съм специалист ама и стената на снимката изглежда права. Статииката леко намирисва…

  Отговор
 • 10.03.2017 в 16:49
  Permalink

  Ползвал съм услугите на Боян. Преди две години ремонтира къщата ми на село. Много изпипано и професионално. Никакви течове, напукани мазилки или ВИК проблеми! Нещо друго не е както трябва тука. Явно застрахователи са отказали да платят щети, като са си измили ръцете със строителя.

  Отговор
  • 20.03.2017 в 11:32
   Permalink

   Здравейте, моля да ми предоставите координати на майстора, че искам да го пазаря за една работа.Благодаря предварително

   Отговор
 • 04.04.2017 в 18:06
  Permalink

  Живея наблизо и мисля, че отляха цяла основа.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!