6 четения

Мароканци искат да спрат продажбата на търг на тяхното „чудовище Неси“

Авторитетна мароканска асоциация протестира срещу обявения търг във Франция през март на скелет на морски динозавър, живял преди 66 години, като заяви, че това е плячкосване на „уникално национално съкровище“, предаде АФП.
Асоциацията за защита на геоложкото наследство на Мароко поиска да бъде репатриран този „морски плейозавър, намерен във фосфатния басейн Хурибха“.
Продажбата на фосила, приличащ на Неси, е насрочена за 7 март в тръжна къща „Друо“ в Париж. Предварителната оценка на „този изключителен“ според описанието фосил е 450 000 евро.
Мароканската асоциация е научила за търга от обява за него във в. „Фигаро“. Тя е поискала да разбере дали има разрешително за износ на фосила. „Ако случаят не е такъв“, асоциацията настоява мароканските власти да поискат официално от организаторите на търга да върнат плейозавъра. Според мароканската преса спесименът е изнесен незаконно. Тръжна къща „Друо“ твърди, че фосилът е преминал през митнически контрол, както и че специалисти са го реставрирали две години, за да бъде в сегашния вид.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!