143 четения

19 горски надзиратели на ДГС „Болярка“ с риск за живота си ловят бракониери в 4 общини

Шефът на звеното Петър Костадинов казва, че ги плашат, но още не са вадили оръжие и няма бити

19 ГОРСКИ НАДЗИРАТЕЛИ НА ДЪРЖАВНО ГОРСКО СТОПАНСТВО „Болярка“ ловят бракониери, които секат горите поголовно и незаконно в четири общини – В. Търново, П. Тръмбеш, Павликени и Сухиндол. Шеф на подвижното горско звено е 50-годишният Петър Костадинов, който всеки ден тръгва на обход с колегата си Даниел Петров със специализирания автомобил на ведомството. Костадинов работи от 20 години в стопанството и споделя, че при нито една акция за незаконна дървесина не е лесно, винаги ги псуват и плашат, но засега до бой не се е стигало, а горските не са ползвали законното си късо оръжие освен няколко пъти за стрелба във въздуха. Въпреки това е страшно, защото тумбите от дървосекачи са компактни маси и основно от цигани, които са много единни. Заради това мобилните екипи никога не се движат сами, а по няколко души с автомобили.

ОТ НАЧАЛОТО НА ГОДИНАТА НАЙ-МНОГО НАБЕЗИ ИМА В ОБЩИНИТЕ ПАВЛИКЕНИ И СУХИНДОЛ и в Петко Каравелово, община Полски Тръмбеш. Най-много незаконна сеч извършват жители на Върбовка и Димча и от самия Сухиндол. Горските надзиратели на ДГС „Болярка“ са съставили 40 акта за незаконна сеч за два месеца само в Павликени и Сухиндол, където са „горещите точки”, подчертава шефът на стопанството инж. Йордан Бобонков. Във ведомството са съставени и 32 констативни протокола, които се пращат директно в прокуратурата, а наказателните постановления след актовете се издават от Регионалната дирекция по горите. Глобите пък са от 50 до 3000 лева, а който си плати до 30 дни, плаща само 70% от глобата, което не се случва често. Обемът на незаконно отсечената дървесина в двете общини е над 108 пространствени кубика за горене. При акциите на горските, които винаги са заедно с полицията, са иззети близо 20 кубика дърва за горене, 3 автомобила, 8 каруци, 4 амуниции за коне, два ръчни и два моторни триона. Ежедневно дежурят мобилни екипи в районите на Бутово, Върбовка, Димча, Недан, Лесичери, Бяла черква, Сухиндол, Коевци и Петко Каравелово, където шетат групите дървосекачи.

СЕКАЧИТЕ РЕЖАТ БЕЗОГЛЕДНО И ДЪРВЕТА ЗА ПАЗАРА, КЪДЕТО ЦЕНИТЕ СА ПО ДОГОВАРЯНЕ. Обикновено секат дъб и габър, а за огрев въобще не подбират, каза още Петър Костадинов. Един от последните му случаи били 4 каруци с дърва в къща във Върбовка. Обитателите започнали да се молят, че няма с какво да се греят, че децата студували, че нямали пари и заради това крадели. „Такива тиради чуваме всеки ден, истината е, че секачите посягат на всички дървесни видове и унищожават горите безогледно, а създаването на една гора е много трудно”, коментира още Костадинов.

ЗА ДА ПОДДЪРЖАТ ГОРСКИЯ ФОНД, ТАЗИ ГОДИНА В ЧЕТИРИТЕ ОБЩИНИ, за които отговаря, ДГС „Болярка” ще попълни 135 дка с фиданки, ще окопае 1203 дка, ще залеси 216 дка и ще сложи 270 дка млади насаждения. Предвижда се дърводобив на 32 000 плътни кубични метра дървесина, което се извършва от различни фирми след съответната процедура, каза още инж. Бобонков.

Нели ГЕОРГИЕВА

Сн. авторката

4 коментара за “19 горски надзиратели на ДГС „Болярка“ с риск за живота си ловят бракониери в 4 общини

 • 07.03.2017 в 20:20
  Permalink

  А защо нищо не пише за поголовната сеч в Еленския балкан или по точно след село Планово ???????!???????

  Отговор
  • 07.03.2017 в 20:22
   Permalink

   И какви са тези глупости че ловят бракониери като стоят зад гърба им

   Отговор
   • 14.03.2017 в 8:35
    Permalink

    Къде се случва това, защо не разкажеш .То да плюеш е лесно !

  • 14.03.2017 в 8:34
   Permalink

   „Болярка “ отговаря за Елена ,ей !

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!